Guvernerka Jorgovanka Tabaković: „Osiguravači da ponude fer uslugu za fer cenu“

by Vesna Lapčić

Premija osiguranja u prva tri meseca porasla je 9,7 odsto na 88,6 milijardi dinara u odnosu na isti period prošle godine. Rast ove premije je veći od prosečnog rasta premije u poslednjih deset godina, rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije na otvaranju petih „Srpskih dana osiguranja“ u organizaciji Udruženja osiguravača Srbije.

Rast osiguranja je zabeležen kod čak 17 vrsta osiguranja, a najviše kod pomoći na putu segmentu koji je bio najviše i pogođen pandemijom, a zatim i kod osiguranja života, imovine i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

„Ovakva kretanja nisu iznenađenje jer je pandemija povećala svest o značaju imovine zbog rada od kuće, našeg zdravlja i života. Ove polise su postale važnije nego ikad“, istakla je Tabaković.

Ona je istakla da osiguravači treba da ponude „fer uslugu za fer cenu“ te da je u tom segmentu konkurencija dobrodošla. Osim toga, ona je poručila osiguravačima da ne treba da se nadmeću sa regulatorom u pogledu poštovanja zakona jer „se zakon ne može poštovati malo, a kazna za nepoštovanje ne može da bude deo troška“.

„Rečima Kafke to ne može postati deo obreda. Kršenje zakona ne može biti deo obreda ma koliko neki bili uporni u tome. I da ponovim ono što neki zaboravljaju. Ovo je Srbija, koja ne menja opredeljenje o evropskom putu. Ali će Narodna banka Srbije vremenski usklađivati pravila liberalizacije tako da ona koriste i građanima Srbije i domaćim kompanijama i državi Srbiji, a ne da se ovde stvara dobit, a korist imaju samo ili pretežno matična društva izvan Srbije“, rekla je Jorgovanka Tabaković.

Ona je dodala i da su taj stav počele javno da zastupaju i mnogo snažnije ekonomije pod načelom „plaćati porez tamo gde se stvara profit”. „Razumno je da vi očekujete da osiguranici poštuju ugovore, da to očekuju i oni od vas. I zato se ne sme postavljati pitanje poštovanja i slova i duha zakona koji reguliše svaku oblast osiguranja. Posebnu onaj obavezni i najmasovniji segment – osiguranje od autoodgovornosti“, rekla je Tabaković.

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije izneo je podatak da je tržište osiguranja najbolji rast zabeležilo u delu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, gde je rast više od 22 odsto, kao i da su sve popularnije polise osiguranja u poljoprivredi.

„Tržište osiguranja će ovu godinu završiti sa 8 do 9 posto rasta premije. Prevazići ćemo magičnu granicu od milijarde evra premijere na godišnjem niovu. To puno znači za industriju osiguranja i za Republiku Srbiju, jer novac može da se ulaže u infrastrukturne projekte“ istakao je Jovanović.

Drugi dan konferencije otvoriće ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji će istaći značaj saradnje MUPa i osiguračava, a nakog toga biće održan okrugli sto na temu koliko je zdravstveno osiguranje snaga i partner države. Na tom okruglom stolu učestvovaće ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i osiguravajućih društava.

 

Related Posts