Jorgovanki Tabaković nagrada magazina „The Banker“

by Vesna Lapčić

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković dobitnik je godišnjih priznanja za najboljeg guvernera na svetskom nivou i za najboljeg evropskog guvernera, koja dodeljuje mesečnik „The Banker”.

Magazin „The Banker”, koji je deo grupe „Financial Times” i od 1926. godine piše o dešavanjima u svetu finansija i bankarstva, svake godine u januaru dodelom nagrade Central Banker of the Year odaje priznanje čelnicima centralnih banaka koji su s najvećim uspehom doprineli podsticanju rasta i stabilizaciji ekonomija svojih zemalja.

Priznanje se dodeljuje na osnovu odluke redakcije tog magazina i ankete sprovedene među bankarima i ekonomistima, i to na svetskom nivou, kao i za Evropu, Severnu i Južnu Ameriku, Aziju – Pacifik, Bliski istok i Afriku.

U obrazloženju za dodelu priznanja guverneru Jorgovanki Tabaković navedeno je da se ona nalazi na čelu Narodne banke Srbije od 2012. godine, i tokom tog perioda radila je na jačanju bankarskog sistema zemlje i sprovodila monetarnu politiku kojom je ublažena inflacija i podržana i domaća tražnja, i rast bankarskih kredita.

„Danas je bankarski sistem Srbije visoko likvidan, profitabilan i dobro kapitalizovan, u velikoj meri zahvaljujući politici i nadzoru Narodne banke Srbije. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, u prvoj polovini 2019. godine, pokazatelj adekvatnosti kapitala ovog sektora bio je iznad 22%, dok su krediti privredi rasli po stopi od 10% godišnje.

Naročito značajni u tom pogledu bili su ekspanzivna monetarna politika i sve veće poverenje u srpsku privredu, kao rezultat dobrog upravljanja Narodne banke Srbije i Vladinih institucija. Međutim, može se argumentovano tvrditi da je unapređeni kvalitet aktive bankarskog sektora Srbije odigrao važniju ulogu u dostizanju ovog rezultata. U toj oblasti, Narodna banka Srbije je, pod vođstvom gospođe Tabaković, ostvarila jedno od svojih najzapaženijih postignuća. Tokom 2019. godine, učešće problematičnih kredita kretalo se na nivou od oko 5%, u odnosu na 22% iz 2015. Ovaj nagli preokret u velikoj meri je zasluga rada Narodne banke Srbije, koja je u okviru Strategije za rešavanje problematičnih kredita, između ostalih mera, s velikim uspehom u bankarski sistem uvela unapređenje računovodstvenih standarda i procene kolaterala.

Uprkos ovom uspehu, Narodna banka Srbije je nastavila da unapređuje regulativu i nadzor da bi ojačala prudencijalni okvir u Srbiji. Tu spadaju regulatorne inicijative usvojene u decembru 2018. kojima se ograničava bankarski portfolio dugoročnih gotovinskih i potrošačkih kredita. Usvojena su i ograničenja stepena kreditne zaduženosti fizičkih lica. Pored toga, Narodna banka Srbije pokrenula je i anketu o izloženosti srpskih kreditora zajmoprimcima na tržištu koji se ne štite od deviznog rizika. Na taj način, Narodna banka Srbije će imati bolji uvid u to kako banke procenjuju zaštitu od deviznog rizika svojih klijenata i kako finansijske institucije upravljaju tim zajmovima.

U oktobru 2018, Narodna banka Srbije pokrenula je sistem za instant plaćanja koji obuhvata transakcije u vrednosti do 300.000 dinara (2,849 dolara). Prema uslovima koje je Narodna banka Srbije uvela u aprilu 2019, kreditori u Srbiji su obavezni da obezbede instant plaćanja putem svih raspoloživih kanala plaćanja, uključujući, između ostalog, mobilno i internet bankarstvo, transakcije na šalterima, plaćanja računa i transakcije na prodajnim mestima. Pokretanje ove inicijative za instant plaćanja doprinosi još jednom cilju Narodne banke Srbije – dinarizaciji.

Nastojeći da podstakne korišćenje domaće valute i smanji upotrebu evra u privredi, Narodna banka Srbije je pokrenula niz inicijativa, uključujući veću obaveznu rezervu za devizne depozite. Instant plaćanja bi tome takođe trebalo da doprinesu većom upotrebom dinarskih plaćanja putem mobilnih telefona. Na osnovu podataka Međunarodnog monetarnog fonda, dinarizacija ukupnih depozita bankarskog sektora iznosila je 32% u aprilu 2019, dok je stepen dinarizacije ukupnih kredita privredi i stanovništvu bio 33%. Uz to, udeo državnog duga u dinarima bio je oko 25%. Iako je to skroman rast nakon usvajanja prve državne strategije dinarizacije u 2012, tempo reformi mogao bi da se ubrza nakon revidiranja strategije u 2018. godini.

U međuvremenu, u junu 2019. Srbija je uklonjena sa sive liste FATF-a, što znači da više nije pod monitoringom ove organizacije u sklopu kontinuiranog usklađivanja sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Pod rukovodstvom gospođe Tabaković, Narodna banka Srbije je odigrala ključnu ulogu u postizanju ovog cilja, svojim osnovnim regulatornim i nadzornim ovlašćenjima.

Zahvaljujući ovim i drugim merama, gospođi Tabaković dodeljena je svetska nagrada za najboljeg guvernera centralne banke 2020. godine. Stabilnost finansijskog sektora Srbije, kao i širi uspeh srpske ekonomije u proteklim godinama, umnogome su rezultat njenog rada. Pored toga, gospođa Tabaković se ne odmara na lovorikama. U toku su aktivnosti na unapređenju nadzora Narodne banke Srbije nad bankarskim sektorom i unapređenju kanala komunikacije s drugim državnim telima. Iz ovih i drugih razloga, Srbiju očekuje svetlija ekonomska budućnost”, navedeno je u obrazloženju za dodelu nagrade.

Povodom dodele priznanja, guverner Jorgovanka Tabaković izjavila je da joj, iako mnoga priznanja koja smo kao država dobili za ekonomske uspehe podrazumevaju priznanja rezultata Narodne banke Srbije i priznanja njoj lično, ovo prvo lično priznanje mnogo znači.

„Veliko je zadovoljstvo primiti vest o ovakvoj nagradi od tako uglednog i uticajnog časopisa. Zadovoljna sam najviše zbog toga što zahvaljujući rezultatima našeg rada građani Srbije bolje žive, lakše mogu da planiraju svoj život i poslove, a privrednici imaju predvidive i podsticajne uslove za poslovanje. I bez priznanja i pohvala ja mogu jedino ovako kako sam radila i do sada – u najboljem interesu svih, jer je Narodna banka Srbije institucija koja mora da u mozaik složi sve pojedinačne interese. I ubuduće će svi naši napori biti usmereni ka očuvanju postignute stabilnosti, stabilnoj i zdravoj ekonomiji i finansijskom sektoru, i iznad svega daljem unapređenju životnog standarda naših građana”, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Related Posts