Japan upumpava u privredu 121 milijardu dolara da bi podstakao rast

by Vesna Lapčić

Japanska vlada usvojila je paket fiskalnih mera u vrednosti 13.200 hiljada milijardi jena (121 milijardu dolara) kako bi podstakla slabašan privredni rast., piše portal Novac.hr

Tokio želi da spreči slabljenje potražnje zbog nedavnog podizanja stope PDV-a, posustajanje privrednog rasta pod uticajem međunarodnih trgovinskih sporova i očekivano usporavanje aktivnosti nakon Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju.

Vlada želi da oživi privredu podsticanjem bezgotovinskog plaćanja i poboljšanom spremnošću države za eventualne prirodne katastrofe, poput one koju je u oktobru prouzrokovao tajfun Hagibis, usmrtivši više od 90 ljudi.

Japanska privreda je poraslo u tromesečju od jula do septembra mršavih 0,2 posto zbog slabe osobne potrošnje. To znači da su Japanci pokazali nesklonost potrošnji i pre podizanja stope poreza na dodanu vrednost s osam na deset posto, verojatno i zbog stagnacije plata.

Japanska centralna banka snizila je u oktobru procenu privrednog rasta u tekućoj finansijskoj godini koja završava u martu 2020. za 0,1 procentni poen, na 0,6 posto, podseća dpa.

Ovakva kretanja u jednoj od najrazvijenih ekonomija sveta još jedno je upozorenje o kretanjima ekonomije u narednim godinama i dokaz da je ekonomska kriza već „zakucala“ na vrata. I dok se u Srbiji stvara slika da živimo u „zlatnom dobu“ preporuka za građane je da se pripreme za još jedan talas ekonomskog usporavanja koji neće zaobići ni Srbiju.

Related Posts