Banke otpuštaju desetine hiljada radnika u narednim godinama

by Vesna Lapčić

Negativne kamatne stope i usporavanje ekonomije primoravaju banke da režu troškove i smanjuju broj zaposlenih. Njaveća banka u Italiji, Unicredit, i druga po veličini u Srbiji, najavila je da će do 2023. godine smanjiti broj filijala za 500 i broj zaposlenih za oko 8.000. Žan Pjer Mustijer, CEO banke, izjavio je da će to pomoći da se troškovi smanje za oko milijardu evra. Kao paralelni proces odvijaće se veće ulaganje u digitalne tehnologije i prilagođavanje potrebama klijenata.

Kako prenosi Bloomberg, do sada su banke objavile da će u narednom periodu da smanje oko 75.700 radnih mesta. Zabrinjava činjenica, bar nas koji živimo u Evropi, što se 83 odsto tih banaka nalazi upravo na Starom kontinentu gde su najizraženije negativne kamatne stope i usporavanje ekonomije. Dakle, samo u Evropi će biti otpušteno oko 63.000 radnika u bankama što je deset puta više nego u Severnoj Americi. Najveće otpuštanje je najavila Deutsche banka. Čak 18.000 radnika do 2022. će izgubiti posao u toj banci. Ova banka je već uvela negativne kamatne stope na štednju klijenata. Istraživanje Centralne banke Nemačke pokazuje da 53 odsto banaka u toj zemlji uvodi sličnu praksu. Neke uvode negativne kamatne stope za sve klijente dok druge to čine samo za bogate i korporativne klijente, prenosi portal Bitcoin.com.

Sledeće najveće otpuštanje najavila je Banco Santander sa 5.400 mesta, zatim Commerzbank sa 4.300, HSBC sa 4.000 radnih mesta sa mogućnošću da se taj broj drastično uveća kako su saopštili u oktobru.

Related Posts