Hong Kong prvi upada u recesiju, a odmah za njim i Velika Britanija

by Vesna Lapčić

Američki magazin Forbs objavio je listu zemalja kojima preti recesija u 2020. godini, u uslovima usporavanja rasta globalne ekonomije koje je prouzrokovalo da centralne banke širom sveta spuste kamatne stope blizu nule ili čak niže u
nastojanju da podstaknu rast.

Prvi na listi je Hong Kong, koji je nakon petomesečnih protesta građana ušao u“tehničku recesiju“, dok su industrijske grane poput turizma i maloprodaje posebno pogođene tekućim nemirima.

Iza Hong Konga je Velika Britanija, čija je ekonomija, suočena sa neizvesnom situacijom oko izlaska te zemlje iz Evropske unije, nedavno zabeležila prvi pad privredne aktivnosti od 2012. godine, a u slučaju Bregzita bez dogovora bi mogla da završi u recesiji, navodi se na zvaničnom sajtu Forbsa.

Među zemljama kojima preti recesija je i Nemačka, najveća evropska privreda, koja se bori sa kontinuiranim slabljenjem proizvodnog sektora i sa manjom globalnom prodajom automobila, na koju se nemačka ekonomija znatno oslanja.

Na listi je i Italija, četvrta najveća privreda u Evropi, koja je u drugoj polovini godine bila u tehničkoj recesiji i suočava se sa stalnim ekonomskim neprilikama zbog slabe produktivnosti, visoke nezaposlenosti, ogromnog duga i
političkih previranja.

Svoje mesto na listi našla je i Kina, čija je ekonomija nastavila usporavanje usled trgovinskog rata sa SAD, iako još nije u recesiji.

Međunarodni monetarni fond predviđa rast kineske privrede od 5,8% za 2020. godinu, posle rasta od 6,6% 2018. i predviđenih 6,1% ove godine. Ostale ekonomije kojima ozbiljno preti recesija naredne godine su, između ostalih, Turska, Argentina, Iran, Meksiko i Brazil.

MMF je ranije ove godine upozorio da će svetska ekonomija zabeležiti rast od svega 3% u 2019. godini, što je najslabiji rast od globalne finansijske krize iz 2008. godine.

Related Posts