Najskuplje jahte

by Vesna Lapčić

Za jahtu 4,5 milijardi dolara

Najskuplje jahte poseduje anonimni malezijski biznismen i Roman Abramović. Najskuplja jahta košta 4,5 milijardi dolara i prepuna je luksuza i plemenitih metala poput zlata i platine

Početkom svake letnje sezone čitamo o tome koja je od najskupljuh jahti uplovila u Jadran i usidrila se u Dubrovniku, Porto Montenegru ili nekoj drugoj lokaciji. Ove godine je to bila jahta „Azam“, najveća, ali ne i najskuplja jahta na svetu. Duga je 180 metara, a vrednost se procenjuje na 610 miliona dolara. U vlasništvu je predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Halifi bin Zajeda el Nahjanu, a stigla je sredinom juna u Tivat. Sam naziv jahte znači „odlučni“, napravljena je 2013. godine u čuvenom nemačkom brodogradilištu „Lürssen Yachts“. Brod je dakle dug 180 i širok skoro 21 metar, ima 13.136 bruto tona i veličine je osrednjeg kruzera. 

Za tako veliko plovilo „Azam“ ima neuobičajeno mali gaz od samo 4,3 metra, što mu u kombinaciji sa specifičnom, vitkom formom trupa i sa izuzetno jakim pogonskim sistemom ukupne snage skoro 94.000 konja, omogućava postizanje za jednu jahtu, vrtoglavo visoke maksimalne brzine od čak 31,5 čvorova, pišu mediji. 

Prema pisanju portala Boka njuz, osim ostalih luksuznih sadržaja, plovilo ima dva bazena, dva helipeda, bioskop, najveću dvoranu za ručavanje i svečanosti na jednoj jahti dimenzija 29 sa 18 metara i još mnogo toga.

Ovaj ultraluskuzni brod na sebi nosi i mini-podmornicu, sve staklene površine na „Azamu“ napravljene su od neprobojnog stakla, apartman vlasnika je i dodatno oklopljen panelima balističke zaštite od kevlara, a jahta čak ima i sistem za sopstvenu odbranu od eventualnog napada protivbrodskim raketama. „Azam“ prima 36 putnika o kojima brine 60 članova posade.

Najveća plutajuća kuća zabave

Azam neće dugo još držati epitet najduže jahte. Najveća jahta će imati 229 metara. Valkyrie projekat je delo Čulun Parka, koji je sarađivao sa dizajnernima jahti iz Palmer Johnsons, kako bi ostvario svoju ideju najveće privatne jahte na svetu. “Valkyrie Project je moja teza, koja je dobila podršku Palmer Johnson na Kraljevskoj Akademiji umetnosti u Londonu. Bilo mi je potrebno osam meseci da je dizajniram”, kaže tridesetšestogodišnji Čulun Park za medije.

Umesto lične igračke nekog milijardera, Park želi da njegova megajahta bude korišćena kao plutajuća kuća zabave, u kojoj bi javnost mogla da uživa. Ovaj brod je dizajniran tako da može smestiti 52 gosta i 92 člana posade, a sadrži jednu palubu koja je namenjena samo vlasniku. Opremljena sopstvenim kazinom, pozorištem, restoranima, heliodromom i umetničkim galerijama, ova jahta može krstariti pri brzini od 25 čvorova.

Dizajner kaže da će brod biti kreiran od aluminijuma i specijalne karbonske strukture, kako bi bio što lakši. Dizajn broda je takođe jedinstven. “Kada sam odlučio da budem dizajner jahti, shvatio sam da su mnoge jahte bele i naslagane kao svadbene torte. Zato sam bio odlučan u nameri da dizajniram jedinstveni brod koji će se izdvajati”, rekao je Park.

Prema njegovim rečima, konstrukcija Valkyrie Project jahte će koštati oko osamsto miliona dolara, a on već sada ima nekoliko veoma interesantnih ponuda. Ipak, za sada, još uvek nije potpisao nijedan ugovor.

Dve najskuplje jahte na svetu

Ruski milijarder Roman Abramović je vlasnik jahte Eclipse, za koju inostrani portali pišu da je druga najskuplja na svetu. Procenjuje se da vrednost te jahte iznosi od 800.000 do 1,5 milijardi dolara. Sagradila ju je kompanije Blohm i Voss Hamburg i dugačka je 536 stopa što je čini drugom jahtom po dužini. Jahtu čini 24 kabine za goste, dva bazena, nekoliko sauna kao i diskoteka. Osim toga, tu su i dva heliodroma, tri prateća broda kao i mini podmornica koja može da zaroni i do 50 metara dubine. O bezbednosti jahte se takođe jako vodilo računa pa postoji poseban sistem za detekciju “neželjenih gostiju”, dok su stakla na kormilu otporna na metke. Abramović je vodio računa o svemu, pa tako plovilo poseduje i poseban anti-paparaci štit koji podrazumeva detekciju fotografa ka kojem se upravlja laser koji onemogućava fotografisanje. Za održavanje ove jahte potrebno je 70 članova posade.

Ipak, najskuplja jahta na svetu je History Supreme, koju je dizajnirao Stjuart Hags što je trajalo tri godine, a projekat je finansirao anonimni malezijski biznismen. Cena je prava sitnica – 4,5 milijardi dolara. Cena je posledica 100.000 kg zlata i platine koji su upotrebljeni u gradnji. Jedna od najimpresivnijih delova broda je glavna spavaća soba. U sobi se nalaze zidovi od meteoritske stene i statue napravljene od kostiju Tiranosaurus Reksa. Tu je i nezaobilazno zlato, a na brodu se, kako pišu mediji, nalazi i boca pića sa izuzetno retkim dijamantom od 18,5 karata vrednim 45 miliona dolara. Tu je i telefon Iphone obložen sa 500 sečenih dijamanata, uključujući dva zamenjiva dijamanta koja su ugrađena preko“kućnog dugmeta“, 7,4-karatni ružičasti dijamant i retki 8-karatni dijamant, dodajući mnogim ekstravagantnim karakteristikama Histori Supreme, najskuplju jahtu na svetu.

Možemo samo da pretpostavimo koliko koštaju polise osiguranja za ove morske lepotice. Ugavnom vlasnici, svakako, moraju da imaju osnovno osiguranje jahti, zatim u ponudi su im i osiguranje od odgovornosti uključujući i goste na brodu, a čak je moguće uzeti i proširenu ponudu u slučaju skijanja na vodi ili trke jedrilicama, zatim osiguranje posade, kao i osiguranje koje pokriva različite potencijalne nesrećne slučajeve kao što su hitna medicinska pomoć, iznenadna smrt nekog na brodu, potragu i spašavanje broda…

Pa, da osigurano zaplovimo.

Lara Vučetić

Related Posts