Home Fintech Grupa G20 se složila oko uvođenja strožih propisa za digitalne valute

Grupa G20 se složila oko uvođenja strožih propisa za digitalne valute

by Damjan Dobrila

Grupa od 20 rukovodilaca finansija složila se u petak da postavi stroge propise za kripto valute poput Facebookove (FB.O) Libra, upozorivši da izdavanje takvih „ kovanica“ ne sme biti dozvoljeno dok se ne reše razni globalni rizici koje predstavljaju, izveštava Reuters. Do sporazuma je došlo nakon što je radna grupa G7 upozorila da će, kada se lansiraju u širokom obimu, digitalne valute obično podržane tradicionalnim novcem i drugom imovinom – moći da ugroze monetarni sistem i finansijsku stabilnost sveta. Šefovi finansija glavnih ekonomija G20 složili su se da iako stabilni novčići mogu imati potencijalne koristi od finansijskih inovacija, stvaraju niz „ozbiljnih“ javnih politika i regulatornih rizika.

„Takvi rizici, uključujući posebno one koji se odnose na pranje novca, nezakonite finansije i zaštitu potrošača i investitora, moraju biti ocenjeni i na odgovarajući način rešeni pre nego što ovi projekti započnu s radom“, naveli su čelnici finansija G20 u izjavi objavljenoj nakon njihovog sastanka.

Haruhiko Kuroda, guverner Banke Japana, rekao je da će G20 započeti raspravu o tome kako regulisati ove valute na osnovu predloga koje dobija od tela za uspostavljanje standarda poput Odbora za finansijsku stabilnost (FSB) i Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). To bi umanjilo šanse da Facebook pokrene kriptovalutu Libra 2020. godine.

You may also like