Grupa G20 se složila oko uvođenja strožih propisa za digitalne valute

by Vesna Lapčić

Grupa od 20 rukovodilaca finansija složila se u petak da postavi stroge propise za kripto valute poput Facebookove (FB.O) Libra, upozorivši da izdavanje takvih „ kovanica“ ne sme biti dozvoljeno dok se ne reše razni globalni rizici koje predstavljaju, izveštava Reuters. Do sporazuma je došlo nakon što je radna grupa G7 upozorila da će, kada se lansiraju u širokom obimu, digitalne valute obično podržane tradicionalnim novcem i drugom imovinom – moći da ugroze monetarni sistem i finansijsku stabilnost sveta. Šefovi finansija glavnih ekonomija G20 složili su se da iako stabilni novčići mogu imati potencijalne koristi od finansijskih inovacija, stvaraju niz „ozbiljnih“ javnih politika i regulatornih rizika.

„Takvi rizici, uključujući posebno one koji se odnose na pranje novca, nezakonite finansije i zaštitu potrošača i investitora, moraju biti ocenjeni i na odgovarajući način rešeni pre nego što ovi projekti započnu s radom“, naveli su čelnici finansija G20 u izjavi objavljenoj nakon njihovog sastanka.

Haruhiko Kuroda, guverner Banke Japana, rekao je da će G20 započeti raspravu o tome kako regulisati ove valute na osnovu predloga koje dobija od tela za uspostavljanje standarda poput Odbora za finansijsku stabilnost (FSB) i Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). To bi umanjilo šanse da Facebook pokrene kriptovalutu Libra 2020. godine.

Related Posts