FAO: Rekordne cene hrane – dalja dešavanja zavise od rata u Ukrajini

by Vesna Lapčić

Svetske cene hrane dostigle su rekordno visok nivo u februaru, vođene porastom biljnih ulja i mlečnih proizvoda, da bi zabeležile rast od 20,7 odsto na godišnjem nivou, saopštila je u petak agencija za hranu Ujedinjenih nacija – FAO.

Indeks cena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koji prati prehrambene proizvode kojima se najviše trguje na globalnom nivou, iznosio je u proseku 140,7 poena prošlog meseca u poređenju 135,4 u januaru.

FAO upozorava da ovakve cene ugrožavaju najsiromašnije posebno zemlje uvoznice.

Situacija će se neminovno pogoršati zbog situacije u Ukrajini budući da na ovaj rast cena u februaru nisu u potpunosti uticala dešavanja na istoku Evrope koja su se zahuhtala početkom ovog meseca.

FAO je saopštio da je ulje poskupelo 8,5% u februaru u odnosu na januar, a koliki će rast biti ubuduće teško je proceniti, ali u kojoj meri rat u Ukrajini može na to da utiče pokazuje podatak da su Rusija i Ukrajina izvoznici 80% suncokretovog ulja.

Indeks cena žitarica je porastao za 3,0% na mesečnom nivou, cena kukuruza za 5,1%, cena pšenice za 2,1%, što u velikoj meri odražava neizvesnost u pogledu globalnih tokova snabdevanja iz crnomorskih luka.

FAO-ov indeks cena mlečnih proizvoda je porastao za 6,4%, što predstavlja šesti uzastopni mesečni rast, podržan oskudnim globalnim zalihama, dok su cene mesa porasle za 1,1% u februaru.

Nasuprot tome, šećer je bio jedini indeks koji je zabeležio pad, opao je za 1,9% u odnosu na prethodni mesec delimično zbog povoljnih perspektiva proizvodnje u velikim izvoznicima Indiji i Tajlandu.

FAO je takođe objavio svoje prve projekcije za proizvodnju žitarica u 2022. godini, gde je globalna proizvodnja pšenice porasla na 790 miliona tona sa 775,4 miliona u 2021, delimično zahvaljujući očekivanju visokih prinosa i ekstenzivne sadnje u Kanadi, Sjedinjenim Državama i Aziji.

ŠTA ĆE JOŠ OMETATI PRIVREDNI RAST?

U Srbiji je takođe zabeležen rast žitarica

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu je obeležio dalji rast cene, pre svega kukuruza zatim pšenice i azotnih đubriva. Objašnjenje nalazimo u geopolitičkoj situaciji, ratnom stanju u Ukrajini. S obzirom da jedina luka na Crnom moru koja je trenutno dostupna za utovar kukuruza i pšenice je Konstanca, ovakav rast cena ne čudi. Neposredno pre pisanja ovog izveštaja, cena pšenice na Matifu je 417,00 €, dok je cena kukuruza 415,00 €/t. Ukupno je prometovano 5.706 tona robe, finansijske vrednosti 242.903.550,00 dinara, piše Zlatko Beglerbegović, broker Produktne berze na sajtu Produktne berze.

U nastavku prenosimo njegovu analizu.

Kukuruz

Ovom kulturom se u protekloj nedelji trgovalo u cenovnom rasponu od 29,50 do 33,50 din/kg bez PDV-a (za vlagu do 14,5%), na paritetu FCA (franko utovareno), uz jasan uzlazni cenovni trend, o čemu govori podatak da je rast cene iznosio 13,56%. Kakva je tražnja za kukuruzom, pokazuje i podatak da je u istom periodu prometovan kukuruz vlage od 15% do 16%, u cenovnom rasponu od 28,40 do 33,00 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA (franko utovareno). Bilo kakve prognoze o daljem kretanju cene kukuruza su potpuno bespredmetne, s obzirom da one isključivo zavise u ovom trenutku od daljeg dešavanja u Ukrajini. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,18 din/kg bez PDV-a, što je rast od 13,31% u odnosu na prošlu nedelju.

Pšenica

Slično tržištu kukuruza, ponašalo se i tržište pšenice. Zaključene cene su se kretale u rasponu od 31,50 do 35,00 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA (franko utovareno), uz jasan uzlazni nedeljni trend. Razlozi ovakvih dešavanja na tržištu pšenice su potpuno podudarna sa dešavanjima na tržištu kukuruza (rat u Ukrajini). S obzirom na zadnju kotaciju na Pariskoj berzi (Matif) bilo koje dalje prognoze u kom pravcu će se kretati cene bi bile neozbiljne. Ovih dana se objavljuju podaci koliko procentualno učestvuje ruska i ukrajinska pšenica u ukupnoj svetskoj proizvodnji. S obzirom da je taj procenat preko 25%, ostaje da se vidi kako će u narednom periodu izgledati svetska trgovina. Ovonedeljna ponderisana cena pšenice iznosi 33,95 din/kg bez PDV-a, što je više za 9,51% u odnosu na prošlonedeljnu cenu.

Soja

Tržište soje u Srbiji se ponaša potpuno suprotno tržištu kukuruza i pšenice. U protekloj nedelji, zaključen je samo jedan kupoprodajni ugovor po ceni od 76,00 din/kg bez PDV-a, na paritetu CPT (franko isporučeno). Zanimljivo je istaći da je cena soje na Čikaškoj berzi uglavnom beležila svakodnevni rast.

Azotno đubrivo

S obzirom da proizvodnja đubriva zavisi od cene energenata, ne čudi ovonedeljni promet koji se za ureu kretao u cenovnom rasponu od 790,00 do 865,00 €/t, a za kan od 630,00 do 700,00 €/t. Cenovni trend kod azotnih đubriva se poklapa sa cenovnim trendom kod pšenice i kukuruza.

Foto: Pixabay.com

 

Related Posts