Home Novac Vakcinacija, uska grla snabdevanja i politički rizici ometaće rast privrede u 2022.

Vakcinacija, uska grla snabdevanja i politički rizici ometaće rast privrede u 2022.

by Vesna Lapčić

Očekuje se da će globalni rast u 2022. ostati snažan, iako neujednačen između naprednih i privreda u razvoju. Rast je uglavnom bio podstaknut potrošnjom, rastućim investicijama i oživljavanjem globalne trgovine, navodi se u  nedavno objavljenom izveštaju „Economic Outlook 2022“ Allianz Research razmatra globalne ekonomske trendove i govori o glavnim dešavanjima za 2022. godinu.

Očekuje se da će globalna proizvodnja porasti za 4,1 odsto u 2022, sa rastom evrozone i SAD 4,1 i 3,9 odsto, respektivno. Rast Kine od 5,2 odsto u 2022. predstavljaće najmanji doprinos rastu globalnog BDP-a od 2015. godine, što će najverovatnije izazvati negativne efekte prelivanja na tržišta u razvoju.

Stope vakcinacije, uska grla u snabdevanju i izbor politike biće faktori koji potencijalno ometaju rast.

Pojačana varijantom omikrona i poremećena uskim grlima u lancu rada i snabdevanja, globalna trgovina će ipak nastaviti da raste iznad dugoročnog proseka i očekuje se da će porasti 5,4 procenta u 2022. i 4,0 procenta u 2023. Snažan izvoz u 2022. Zabeležiće sektori energije, elektronike, mašina i opreme. Glavni izvozni pobednik 2023. godine trebalo bi da bude automobilska industrija.

Politički rizici su takođe na radaru ove godine, a sa njim i rizik od (ne)opravdanja krize Covid-19, koji će verovatno zauzeti centralno mesto u nacionalnim anketama. Ključna glasanja će se održati u Portugalu, Švedskoj, Francuskoj i Mađarskoj. Dve najveće globalne ekonomije, Kina i SAD (izbori na sredini mandata), takođe će izaći na birališta, kao i Australija, Brazil i Indija.

Na tržištima u razvoju biće takođe izbora – na Filipinima, Kolumbiji i Brazilu. Na geopolitičkom frontu, odnosi SAD i Kine će verovatno ostati napeti.

Foto: Pixabay.com

You may also like