eProstor naredni korak u unapređenju rada Katastra

by Vesna Lapčić

Katastar je jedna od „rak rana“ za građane i privredu zbog broja nerešenih predmeta i predugih procedura.

„Svesni važnosti rešavanja zaostalih zahteva za upis u katastar, zaposleno je novih 400 ljudi koji ubrazano rade na završetku ovog procesa. Ministarstvo  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pionir je u uspostavljanju eUprave, a zahvaljujući tome Srbija zauzima 9. mesto na svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola. Sledeći veliki zadatak je uspostavljanje eProstora koji će kroz umrežavanje Katastara ceo proces unaprediti“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović na panelu koji je organizovala Američka privredna komora.

Konverzija zemljišta

Na panelu se otvoreno razgovaralo i o dugogodišnjem problemu konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem. AmCham i Ministarstvo su se usaglasili da postojeće zakonsko rešenje ostavlja hektare građevinskog zemljišta neizgrađenim i neuposlenim, sprečava dodatne investicije i nova zapošljavanja. Ohrabruje najava da će pomenuto pitanje biti rešeno u najskorijem periodu.

Legalizacija

U oblasti ozakonjenja rešeno je oko 20% zahteva a plan je da do 2023. bude završen kompletan proces. Rešavanju ovog problema sa uspehom doprinosi jedan broj restriktivnih akata koji istovremeno onemogućavaju nelegalnim objektima priključenje na gas ili vodu, što demotiviše pojavu novih nelegalno izgrađenih objekata. Ukoliko zacrtani ciljevi ne budu ostvareni, Ministarstvo će intervenisati kroz zakonske izmene u narednom periodu.

Brzi WiFi internet u železničkom saobraćaju

Još jedna odlična vest je da će građani Srbije u vozovima moći da pristupe brzom WiFi internetu što nas svakako približava uslovima putovanja u razvijenim zemljama. Ministarstvo je pozvalo sve operatere da se u narednom periodu priključe ovoj inicijativi, kako bi korisnici bili u mogućnosti da imaju stabilan kvalitet usluga u železničkom transportu.

Related Posts