Home Novac Emil Tedeski, Atlantic grupa: Zaronili smo u najveću krizu od kad sam preduzetnik

Emil Tedeski, Atlantic grupa: Zaronili smo u najveću krizu od kad sam preduzetnik

by Vesna Lapčić

„Zaronili smo u najveću krizu svih vremena, sigurno od kad ja poslujem, a poslujem 35 godina, a neki kažu od Drugog svetskog rata. Imam bojazan za ekonomiju! Istina je, poslednjih deset godina jeste bilo teško, ali je rast bio visok, kamatne stope najniže, centralna banke: ECB i FED su naštampale ozbiljnu količinu para. Sada su svi inputi poskupeli, nema sirovine koju koristi Atlantic grupa koja nije prošle godine poskupele, sirova kafa 300%, biljno ulje 80%,  svaka sirovina je poskupela najmanje 15%. Plus su plate otišle gore i nedostaje radne snage,“ rekao je Emil Tedeski predsednik Uprave Atlantic Grupe na prvoj regionalnoj konferenciji Poslovnog dnevnika „Bez predrasuda, samo biznis“.

On je dodao i sledeće: „Brine me koliko imamo kapetana brodova koji će znati upravljati u ovakvim vremenima. To što će susjedu crknuti krava je jako loše. Zaposleni u kompanijama koje mogu prospasti su naši potrošači“.

Nedostatak radne snage je, kako je rekao, jedan od najozbiljnijih problema.

„Prvi put sam doživeo da u Italiji ne mogu da naručim posluženje u sobi na italijanskom, jer su zaposleni iz drugih zemalja i može da se naruči samo na engleskom. Kada sam pitao zašto im ne radi jedan restoran, rekli su da nemaju dovoljno kuvara i konobara. Nedavno sam bio i u Njujorku, mnogi restorani su zatvoreni. Dobili su podsticaje od države i posle pandemije nisu ni otvarali. Ovoj regiji nedostaje minimum dva miliona stanovnika, fale nam lekari, inžinjeri, učitelji, dostavljači, vozači, kuvari, konobari. Ne samo da fale ljudi različitih struka, fale nam potrošači. Ko će kupovati „Bakinu tajnu“, „Argetu“, „Najlepše želje“, „Smoki“, „Jafu“, „Bambi“? Regija gubi na broju stanovnika, zato zajednički možemo da radimo na infrastrukturi, internetu, železnici, gasovodima da bismi unapredili okruženje“, posavetovao je Tedeski.

Iako je rat u Ukrajini stravičan, Tedeski je rekao da možda postoji šansa da se nametnemo kao atraktivna regija za proizvodnju. „Evropa je sama po sebi nekonkuretna jer je najskuplja, ali možda mi kao manje razvijeni imamo šansu“, istakao je on.

Zato je važno, prema njegovim rečima, da sve zemlje regiona postanu punopravni članovi EU. To je dobro za njihove građane i ekonomije, dodao je.

Kada je reč o saradnji u regiji naglasio je da postoji napredak u dijalogu u regionu, biznis je krenuo prvi, pa onda politika, sport, kulturna razmena.

„Mi, kao Antlantic Grupa – smo čudnovati kljunaš, jednako smo jaki i relevantni na svim tržištima, naš udeo u BDP-u ima jednak značaj u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Severnoj Makedoniji. Za mene su regija i severna Italija i Austrija. U Izoli imamo, na primer, poizvodnju Barcafea. U tom području je visoka dnevna migracija, dvojezično je područje, nema granica. Regija zato ne završava na slovenačko-italijanskoj granici, ili srpsko-rumunskoj granici“, rekao je Emil Tedeski.

O poslovnim liderima!

Svaki poslovni lider treba da, kako je istakao Tedeski, napravi sistem održivim.

„Fudbalska utakmica traje 90 minuta, možda budu i produžeci, možda će se pucati penali, ali se na kraju zna ko je pobednik. U biznisu nije pobedio onaj ko ima dobre rezultate na kraju prvog kvartala ili kraja godine, već onaj ko je opstao. Naravno da moramo da učimo iz istorije i naši najveći uspesi iz prošlosti su najveći izazovi u budućnosti. Zašto? Driblinzi koje smo već prodali na tržištu, gde smo nadmašili sebe, odavno su pročitani. Ako ne postavimo inovativne koncepte mi smo izgubili korak sa vremenom“, rekao je Tedeski.

 

You may also like