Boing ulaže 450 miliona dolara u leteće taksije Wisk

by Vesna Lapčić

Boeing Co (BA.N) ulaže dodatnih 450 miliona dolara u Wisk Aero kako bi podržao razvoj budućih bespilotnih letećih taksija, saopštio je u ponedeljak američki vazduhoplovni gigant, a preneo je Rojters.

Kalifornijski Wisk, u vlasništvu Boeinga i Kitti Hawk – kompanije za vazdušna vozila koju je pokrenuo suosnivač Googla, Lari Pejdž – jedan je od desetina proizvođača električnih vozila sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (eVTOL), ali se razlikuje po fokusiranju svojih napora na autonomni let.

„Naše gledište je da je to velika strateška prednost Wiska, prelazak pravo na samoleteću letelicu, ugrađivanje tih principa na svakom nivou dizajna i razvoja“, rekao je za Rojters glavni strateški direktor Boinga Mark Alen.

Odluka da se preskoči generacija pilotiranih eVTOL aviona koje razvijaju nezavisne startap kompanije i neke grupe za vazduhoplovstvo podrazumeva kasniji ulazak u službu od ciljanog datuma 2024. koji predviđa većina konkurenata.

Boeing je odbio da navede datum predstavljanja putničkog vozila šeste generacije Wisk, ali su industrijski izvori rekli da je ideja bila da se ono predstavi za sertifikaciju oko 2028.

Boeing je rekao da će to biti prvo autonomno vozilo za prevoz putnika koje će biti sertifikovano u Sjedinjenim Državama.

Šta je Wisk?

Wisk je kompanija za naprednu vazdušnu mobilnost (AAM) posvećena pružanju bezbednog, leta za sve, svaki dan. Wiskov samoleteći, eVTOL (električno vertikalno poletanje i sletanje) vazdušni taksi, omogućiće putnicima da preskoče saobraćaj i brže stignu do odredišta. Sa sedištem u oblasti zaliva San Franciska i na Novom Zelandu, Wisk je nezavisna kompanija koju podržavaju The Boeing Company i Kitti Hawk Corporation. Sa više od decenije iskustva i preko 1500 probnih letova, Wisk oblikuje budućnost svakodnevnih putovanja i gradskih putovanja, bezbedno i održivo.

Wisk je na putu da isporuči bezbedan, autonoman, potpuno električni, svakodnevni let, saoštila je kompanija.

Foto: Wisk/Facebook

 

Related Posts