Home Novac Bizaran sajber napad – koriste lažan broj za pomoć pri sahranjivanju preminulih od korone

Bizaran sajber napad – koriste lažan broj za pomoć pri sahranjivanju preminulih od korone

by Vesna Lapčić

Nova Dridex phishing kampanja ismejava žrtve korona virusa koristeći telefonsku liniju za pomoć u sahranjivanju preminulih od ovog virusa, kao i brzinu širenja Omikron virusa. E-poruke za krađu identiteta koriste Excel ili Word priloge da namame svoje mete, piše CYWARE.

Prema istraživačima, napadači koriste prednost brzog širenja varijante COVID-19 Omicron. Neželjene poruke se šalju zapravo kao rezultati testiranja na COVID-19 i govore primaocu da su bili u kontaktu sa kolegom sa posla koji je bio pozitivan na novu varijantu Omicron.

U prilogu napadači šalju dokument koji se otljučava uz pomoć šifre koja se nalazi u samom „telu“ e-maila.  Nakon unošenja lozinke, prikazuje se zamućen dokument o COVID-19 koji traži da se „Omogući sadržaj“ da biste uopšte videli dokument.
Zatim, zlonamerni softver ismejava žrtve tako što pokazuje upozorenje uključujući lažni broj za pomoć u pogrebu preminulih od korone.

CYWARE navodi da sajber napadi koji kao „mamac“ koriste dešavanja u vezi sa varijantom omikron postaju sve češći te da treba obratiti pažnju na sve poruke koje stižu u vezi sa tim informacijama.

Foto: Pixabay.com

You may also like