Samo 8% milionera smatra da je bogato

by Vesna Lapčić

Pojam bogatstva je stvar ličnog osećaja, pokazuju i istraživanja.

Čak i među milionerima, samo 8% bi sebe ovih dana okarakterisalo kao bogato. Oko 60% investitora sa milion dolara ili više imovine koju mogu da investiraju okarakterisalo bi sebe kao višu srednju klasu, prema nedavnom istraživanju Ameriprise Financial-a koje je obuhvatilo više od 3.000 odraslih u SAD.

Čak trećina sebe smatra izrazito srednjom klasom.

Čak i doktori, advokati i drugi visoko plaćeni profesionalci – koji se neretko nazivaju „običnim bogatašima“ : imaju stabilne poslove, poseduju kuće i dovoljno novca na računu za penziju, rekli su da se uopšte ne osećaju dobro. Neki su čak rekli da se osećaju siromašno, prema zasebnom istraživanju koje je sproveo Blumberg.

Od onih koji zarađuju više od 175.000 dolara godišnje, ili otprilike prvih 10% poreskih obveznika, jedna četvrtina je rekla da su ili „veoma siromašni“, „siromašni“ ili „izdržavaju, ali je situacija teška“.

Čak je i deo onih koji zarađuju više od 500.000 dolara i 1.000.000 dolara rekalo isto.

Uprkos njihovoj visokoj neto vrednosti, samo 44% svih milionera osećalo se „veoma udobno“, pokazalo je još jedan izveštaj Edelman Financial Engines-a.

Više od polovine je reklo da će im trebati više od tri miliona dolara, a jedna trećina je rekla da će im biti potrebno više od pet miliona dolara da bi se osećalo bolje, otkrio je Edelman Financial Engines.

Kada je reč o plati, Amerikanci su rekli da bi morali da zarade 233.000 dolara u proseku da bi se osećali finansijski sigurnim, prema zasebnom istraživanju Bankrate. Ali da bi se osećali bogatima, trebalo bi da zarađuju skoro pola miliona godišnje, ili u proseku 483.000 dolara.

Naravno, viši troškovi i dalje otežavaju spajanje kraja s krajem. Domaćinstva se suočavaju sa rastućim troškovima za brigu o deci, rastućim auto-kreditima, visokim hipotekarnim stopama i rekordnim kirijama zajedno sa nastavkom otplate studentskih kredita.

Da bi se premostio jaz, više ljudi se oslanja na kreditne kartice za pokrivanje svakodnevnih troškova.

U protekloj godini, dug po kreditnim karticama je skočio na najviši nivo u istoriji, dok je stopa lične štednje pala.

Eh, ti Amerikanci, nisu oni živeli u Srbiji.

Related Posts