EBRD: Prognoze rasta Zapadnog Balkana poboljšane; ipak postoje brojni izazovi

by Vesna Lapčić

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu rasta za Zapadni Balkan u 2021. godini na 6,4 odsto.

U danas objavljenom Izveštaju o regionalnim ekonomskim perspektivama ocenjuje da privreda u Srbiji „snažno raste“ i očekuje da rast BDP u ovoj godini bude 6,5 odsto, a 4,3% u 2022. Osim toga, strane direktne investicije u prvoj polovini 2021. su na nivou 2019. što bi trebalo da obezbedi i rast u budućnosti.

Slično kao u drugim regionima EBRD-a, na Zapadnom Balkanu potrošačke cene postepeno rastu od početka 2021. godine zbog viših cena hrane i energenata. Monetarna politika i dalje se vodi niskim kamatnim stopama ne bi li podržala ekonomiju, ali bi inflacija mogla da poremeti takvu politiku.

Ana Krešić, regionalni ekonomista EBRD-a za Zapadni Balkan, kaže da iako su znaci ekonomskog oporavka na Zapadnom Balkanu do sada bili jaki, ostaju značajne neizvesnosti, posebno one u vezi sa razvojem pandemije i potencijalnim pogoršanjem spoljnih uslova.

EBRD upozorava i na brojne rizike koji nas očekuju, posebno u pogledu inflacije i rasta cena energenata. Zatim fiskalna politika je veoma ranjiva budući da su Vlade imale velikodušne pakete pomoći privredi. Javni dug zemalja Zapadnog Balkana porastao je za 13 procentnih poena od 2019. Iako su troškovi zaduživanja niži nego pre krize, u pojedinim zemljama su porasli.

Foto: Unsplash.com

Related Posts