14 pravila za uspeh miljardera koji je ubio slona

by Vesna Lapčić

„U poslu ćete na kraju pokušati mnogo stvari, od kojih većina neće uspeti. Način na koji postajete uspešana osoba jeste da prethodno propadnete, propadnete, propadnete i propadnete“, ovo je krilatica Robert Ralf „Bob“ Parsonsa, američkog milijardera, preduzetnika i filantropa, osnovača GoDaddy-ja, kompanije za hosting.

Bob Parsons je jedan od najkontraverznijih osnivača biznisa u Americi i stalno iznenađuje svojim ponašanjem.

ČOVEK SA NAJVIŠE PATENATA U ISTORIJI: OSMISLIO JE ČUVENI FLOPPY, ALI I PERIKU ZA SAMOODBRANU

Godine 2011. Bob Parsons je na Twiteru objavio video na kojem je ubio slona, što je dovelo do velikih kritika. Branio se da se slonovi u Zimbabveu smatraju dosadnim i da vrsta nije ugrožena. Mnogi misle da je Parsons ceo skandal iskoristio kako bi stekao veliki publicitet za GoDaddy.

„Svaki publicitet je dobar publicitet ako ste na desnoj strani. Ne mogu to kvantifikovati za vas. Nisam ovo uradio da bih promovisao GoDaddy. Ali prosečan Amerikanac je razuman pojedinac, i oni to vide onako kako jeste. Kada je jedini argument [kritičara] da me ismeju, tada dobijem mušteriju“, kaže Parsons.

Mediji pišu da je Parsons odrastao „siromašan kao crkveni miš“ u centru Baltimora te da je imao muke u školi, a peti razred je ponavljao.  Forbs je njegovu imovinu procenio na 3,8 milijardi dolara. Na Forbsovoj listi najbogatijih za 2022. nalazi se na 883 mestu. Na listi najbogatijih Amerikanaca za 2021. nalazi se na 340 mestu. 

Svoj udeo u firmi GoDaddy je prodao 2018. kada se povukao iz odbora. Prethodno je 1994. za 64 miliona dolara prodao svoju softversku firmu Parsons Technology, a tri godine kasnije pokrenuo je Jomak Technologies koji je ​​kasnije preimenovan u GoDaddy.

MAMA KOJA ZARAĐUJE SKORO MILION DOLARA „SEDEĆI“

Godine 2012. Parsons je osnovao YAM Worldwide u okviru koje poseduje i upravlja sa više od deset kompanija, uključujući PKSG (Parsons Kstreme Golf), Scottsdale National Golf Club, Harley-Davidson iz Skotsdejla, GO AZ Motorcicles, SNEAKY BIG, YAM Properties i YAM Capital.

Takođe poseduje komercijalne nekretnine, prodajne salone motocikala, proizvodnu kompaniju i Nacionalni golf klub Skotsdejl u Arizoni.

Koliko god čudan i neobičan bio, Forbs piše da su Parsons i njegova supruga dali više od 230 miliona dolara u dobrotvorne svrhe od 2012.

Foto: bobparsons.com

Evo i njegovih 14 pravila za postizanje uspeha:

  1. IZAĐI IZ ZONE KOMFORA

Verujem da se ne dešava ništa značajno kada smo u našoj komfor zoni. Čujem kako ljudi govore: „Ali ja sam zabrinut za bezbednost. Moj odgovor na to je jednostavan: „Bezbednost je za leševe.

2. NIKAD NE ODUSTAJ

Skoro ništa ne funkcioniše kada se prvi put pokuša. Samo zato što se čini da ono što radite ne funkcioniše, ne znači da neće raditi. To samo znači da možda neće raditi na način na koji to trenutno radite. Da je lako, svi bi to radili, a vi ne biste imali priliku.

3. TAMAN KAD STE SPREMNI DA ODUSTANETE, BLIŽI STE USPEHU NEGO ŠTO MISLITE

„Postoji stara kineska izreka koju jednostavno volim, i verujem da je tako istinita: „Iskušenje da odustaneš biće najveće neposredno pre nego što uspeš“.

4. FOKUS NA ONO ŠTO ŽELIŠ DA SE DESI

5. UVEK SE KREĆI NAPRED

6. RAZMIŠLJAJ O DANAS, NE O DALEKOJ BUDUĆNOSTI

7.  BRZO DONOSI ODLUKE

8. MERI SVE ŠTO JE OD ZNAČAJA

9. OBRATI PAŽNJU NA KONKURENCIJU, ALI JOŠ VIŠE PAŽNJE POSVETI ONOM ŠTO TI RADIŠ

10. NIKAD NE OČEKUJ OD ŽIVOTA DA BUDE FER

11. SAMOSTALNO REŠAVAJ SVOJE PROBLEME

12. NE DOZVOLI DRUGIMA DA VAS „VOZE“ NAOKOLO

13. NE SHVATAJ SEBE PRETERANO OZBILJNO

14. UVEK POSTOJI RAZLOG ZA OSMEH

Njegov mlađi brat uvek govori: „Mi nismo ovde dugo vremene, ali smo ovde da bismo ga dobro proveli“, a Parsons se veoma slaže sa tom konstatcijom

Foto: Facebook GoDaddy

Related Posts