Čovek sa najviše patenata u istoriji: osmislio je čuveni floppy, ali i periku za samoodbranu

by Vesna Lapčić

Japanski pronalazač Joširo Nakamacu, star 94 godine, ima više patenata nego bilo ko u istoriji. Među njegovim izumima su disketa – čuveni floppy disk, kondom sa magnetom, filter za toaletnu dasku i perika za samoodbranu. Ovo su samo četiri izuma od ukupno 3.357 i vrh ledenog brega kada je u pitanju njegova preduzetnička priča.

Nakamacu je svojevremeno izjavio da svoje najbolje ideje dobija kada roni pod vodom, gde ih beleži svojim vodootpornim memo uređajem. U svojoj knjizi „Legenda o izumima Dr. NakaMatsa“ Nakamacu kaže: „Nedostatak kiseonika mi omogućava ‘bljesak’“.

Foto: Instagram

Voleo je da se predstavlja sa nadimkom NakaMats. Njegov legendarni patent – floppy disk – na kojem su se čuvali podaci registrovan je u Japanu 1952. Kompanija IBM je osporavala ovaj patent i insistirali su da je njihov tim inženjera razvio uređaj 1969. Ipak, da bi izbegli sukobe, kompanija je sklopila niz ugovora o licenciranju sa NakaMats 1979. godine.

„Moj metod digitalizacije analogne tehnologije bio je početak Silicijumske doline i informatičke revolucije“, rekao je dr NakaMats i dodao: „Ja sam mešanac Stiva Džobsa i Leonarda da Vinčija“.

Među njegovim drugim kreacijama su CD, DVD, faks mašina, taksimetar, digitalni sat, karaoke mašina, CinemaScope, cipele sa oprugom, čizme na gorivne ćelije, nevidljivi „B-bust grudnjak“, motor na vodu, najmanji klima uređaj na svetu, perika za samoodbranu kojom se može zamahnuti na napadača, jastuk koji sprečava vozače da klimnu glavom za volan, muzički golf bacač koji pinguje kada se lopta pravilno udari, večni motor koji radi na toplotu i kosmičku energiju i mnogo drugih zanimljivih patenata.

Dr NakaMats je rodonačelnik još jedne novine: Love Jet, napitak za povećanje libida koji se može prskati po genitalijama i tvrdio je da je njegov Love Jet mnogo efikasniji od vijagre.

Recept za dug život i inovacije

Dr NakaMats veruje da će ga prava hrana i piće, umereno vežbanje i nepokolebljiv ljubavni život održati u životu do 2072. „Broj sati spavanja treba da bude ograničen na šest“, savetuje on. „Alkohol, čaj, mleko i voda iz slavine su loši za mozak i treba ih izbegavati. Kafa je takođe veoma opasna. Optimalan je jedan obrok dnevno, a taj obrok treba da bude malo ulja i ne više od 700 kalorija“.

Dr NakaMats održava svoj intelekt slobodnim prateći strogu dnevnu rutinu. Svake noći u svom NakaPenthouseu, povlači se u „mirnu sobu“, koja je zapravo kupatilo popločano 24-karatnim zlatom. „Zlato blokira radio talase i televizijske signale koji su štetni za maštu“, kaže on. Mirna soba je izgrađena bez eksera jer se „ekseri odražavaju razmišljanje“.

Nakon što neko vreme mirno sedi u toaletu odnosno „mirnoj sobi“, okružen tekućom vodom, seli  se u „dinamičku sobu“ – zapravo lift – u kojoj mu Betoven peva serenade.

Ipak, ovaj inovator tvrdi da njegove najveće ideje isplivaju na površinu na dugim podvodnim plivanjima. „Ako imate previše kiseonika u mozgu, inspiracija neće doći“, upozorava on. „Da biste izgladnjili mozak kiseonikom, morate zaroniti duboko i dozvoliti pritisku vode da napuni mozak krvlju. Zadržavam dah dokle god mogu. U nultoj tački – pet sekundi pre smrti, vizualizujem izum“, kaže dr NakaMats.

Eureka! Zapisuje tu misao na zaštićenu vodootpornu beležnicu i lebdi nagore.

Jedan od njegovih izuma koji pospešuje dalje razmišljanje je i ležaljka sa kapuljačom koja hladi glavu korisnika i prenosi zvučne frekvencije kroz njegova stopala. Prema njegovim proračunima, pulsirajući alfa zraci mašine poboljšavaju vid za 120 procenata, poboljšavaju matematičke veštine za 129 procenata i uguraju ekvivalent osam sati kvalitetnog sna u jedan sat opuštanja.

Zanimljivo da je u znak sećanja na njegovu posetu Sjedinjenim Državama 1988. godine, više od desetak američkih gradova — od San Dijega do Pitsburga — održalo Dane dr NakaMatsa. Država Merilend ga je proglasila počasnim građaninom, Kongres mu je dodelio Sertifikat specijalnog priznanja, a tadašnji predsednik Džordž H.V. Buš mu je poslao pismo čestitke. Dr. NakaMats je čak izbacio prvi meč na utakmici Pittsburgh Piratesa.

Foto: Unsplah.com

Related Posts