Globalni supermeni održivog poslovanja: Australija dala najboljeg

by Vesna Lapčić

Dok klimatska kriza nanosi sve veće štete širom sveta, globalne kompanije postaju sve bolje u rešavanju problema. Lideri ulažu sve više svojih prihoda u investicije koje će ubrzati zelenu tranziciju, pokazuje istraživanje Corporate Knights’-a.

Corporate Knights’ Global 100 rangiranje najodrživijih kompanija na svetu za 2024. otkriva vodeće kompanije koje povećavaju ulaganja u zelena rešenja kao što su obnovljiva energija, energetska efikasnost i cirkularna ekonomija.

„Kada smo lansirali Global 100 još 2005. godine, zelena ekonomija je bila neobična ideja. Mnoge kompanije nisu objavile interne izveštaje o održivosti. Nije bilo standardizovanih ključnih indikatora učinka i nijedna kompanija nije prijavila procenat svojih prihoda ili investicija koje su bile zelene“, rekao je suosnivač i izvršni direktor Corporate Knights’-a Tobi Hips i dodao da je sada za većinu kompanija moguće izmeriti koliko su uključene u zeleno poslovanje i kolike su njihove zelene investicije.

Kompanije svrstane u Global 100 najboljih za 2024. godinu 55 odsto ​​svojih investicija izdvojile su za održive projekte, u odnosu na 47 odsto godinu dana ranije. Zelene investicije ovih kompanija rastu šest puta brže nego investicije u ostatku privrede.

Te kompanije su u fiskalnoj 2022. godini zaradile 51 odsto svojih prihoda iz održivih izvora, a u godini koja joj je prethodila 50 odsto.

Ovogodišnji Supermen održivog razvoja prema ovoj listi je kompanija Sims iz Australije, koja se bavi upravljanjem otpadom i ima tradiciju dugu 106 godina. Prema njihovom klimatskom izveštaju, svaka tona otpada, odnosno recikliranog materijala koji se dalje koristi za proizvodnju čelika, štedi 1,5 tona emisije CO2 u poređenju sa proizvodnjom čelika iz osnovnih sirovina. Oni su, prema rečima predstavnika ove kompanije, samo u 2023. „uštedeli“ 13 miliona tona ugljen-dioksida.

Godišnja rang-lista koju je napravio Corporate Knights’ kvantitativno upoređuje i rangira najveće svetske kompanije kojima se javno trguje, podjednako naglašavajući uticaj poslovanja kompanija, ali i analizirajući uticaj njihovih proizvoda i usluga na ljude i planetu. Rangiranje je zasnovano na, kako se navodi u saopštenju, rigoroznoj proceni 6.733 kompanije širom sveta sa više od milijardu dolara prihoda.

 

Rang 2024. Rang 2023. Kompanija Delatnost Država porekla
1 14 Sims LTD. upravljanje otpadom Australija
2 3 Brambles Ltd nameštaj i opšta proizvodnja Australija
3 2 Vestas Wind Systems proizvodnja mašina Danska
4 9 Taiwan High Speed Rail Corp. transport Tajland
5 Nordex Se proizvodnja mašina Nemačka
6 15 Banco do Brasil bankarstvo Brazil
7 7 Schneider Electric SE digitalna automatizacija i upravljanje energijom Francuska
8 18 Chr Hansen Holding A/S proizvodnja hrane i pića Nemačka
9 7 Stantec Inc inženjerstvo i lične usluge Kanada
10 SMA Solar Technology proizvodnja poluprovodnika i elektronske opreme Nemačka

 

Vesna Lapčić

Related Posts