100 milijardi $ vredno partnerstvo – bacanje prašine u oči ili istinske namere

by Vesna Lapčić

Sjedinjene Države i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su potpisivanje strateškog partnerstva u kojem će biti mobilisano 100 milijardi dolara za razvoj 100 gigavata čiste energije do 2035.

Sporazum, potpisan tokom Adipec energetske konferencije u Abu Dabiju, nosi naziv „Partnerstvo za ubrzanje čiste energije“ (PACE) i obuhvata četiri glavna stuba: razvoj inovacija i lanaca snabdevanja čiste energije, upravljanje emisijama ugljenika i metana, nuklearna energija , te industrijska i transportna dekarbonizacija.

Dve zemlje će osnovati „ekspertsku grupu“ za „identifikovanje prioritetnih projekata, uklanjanje potencijalnih prepreka i merenje napretka PSSE u postizanju svog cilja da katalizuje 100 milijardi dolara u finansiranju, investicijama i drugoj podršci i globalno primeni 100 gigavata čiste energije, “ je rekao.

UAE su veliki izvoznik nafte, ali su uložili velika sredstva u razvoj izvora energije iz nefosilnih goriva, uključujući izgradnju najveće svetske solarne elektrane sa jednom lokacijom i prve nuklearne elektrane u arapskom svetu. Planira da bude domaćin klimatskog samita COP 28 2023.

Foto: Pixabay.com

Related Posts