Zlatni novčić Marka Junija Bruta na aukciji – očekuje se višemilionska ponuda

by Vesna Lapčić

Nakon što je predvodio grupu rimskih senatora da ubiju Julija Cezara 15. marta 44. p. n. e., Marko Junije Brut je iskovao novčić da obeleži tu priliku. Sada će jedan od tih novčića biti na aukciji Numismatica Ars Classica, koji očekuje da će privući ponude u milionima dolara.

„To je neprocenjivo, ali i dalje ima svoju cenu“, rekao je za Blumberg Arturo Ruso, generalni direktor aukcijske kuće Numismatica Ars Classica. „Imati novčić koji obeležava tako dobro poznat događaj, događaj koji je potpuno promenio tok istorije je prilično neobično“, rekao je on.

Novčić star 2.000 godina, nazvan Eid Mar ili „martovske ide“, prikazuje značajne motive na svakoj strani. Na jednoj strani je lik Cezarovog ubice, Bruta, sa natpisom „BRVT IMP“ ili Brut, Imperator. Na drugoj strani su prikazana dva bodeža, kapa slobode i natpis „EID MAR“ skraćeno za Eidibus Martiis, ili Martovske ide.

Kovao ga je sam Brut nakon Cezarovog ubistva, novčić takođe ima rupu probušenu na vrhu. Ruso je spekulisao da bi ga neki Brutov pristalica, ili čak jedan od njegovih zaverenika, mogao nositi oko vrata.

Foto: Thehotbid.com

Related Posts