Zašto je zatvoreni Šangaj važan za Kinu i svet?

by Vesna Lapčić

Zbog pojave novih slučajeva korona virusa, kineske vlasti su odlučile da ponovo „zaključaju“ provinciju Šangaj. To je već izazvalo određene posledice i Tesla, proizvođač električnih automobila, odlučio je da na kratko zaustavi proizvodnju u svojoj fabrici u toj provinciji.

Zašto je Šangaj toliko važan?

Šangaj je važan ekonomski, finansijski, trgovački i brodski centar u Kini. On u velikoj meri doprinosi ekonomskoj strukturi cele kineske nacije i razvoju društva. Zauzimajući samo 0,06% kopnene površine zemlje, privreda Šangaja sada generiše oko 8,3% kineske bruto industrijske proizvodnje, 10% tereta u svojim lukama, 25% ukupne vrednosti uvoza i izvoza zemlje i 12,5% od ukupnog prihoda Kine. U ovoj oblasti razvijeno je nekoliko privrednih grana, a zbog ekoloških problema grad pokušava da promeni tu strukturu i da jača sofisticirane industrije i usluge.

Iz ove oblasti je širom sveta izvezeno robe vrednosti 218 milijardi dolara. Novo zaustavljanje proizvodnje može stvoriti problem u mnogim industrijama budući da iz ove kineske četvrti dolaze i delovi za automobilsku industriju, delovi za telefone i računare i druge elektronske uređaje.

Poljopivreda

Vlada Šangaja zna da se značaj poljoprivrede ne može prenaglasiti, pa se uvek trudi da razvija sadnju, stočarstvo, šumarstvo i ribarstvo. Povoljan geografski položaj grada daje mu povoljne uslove za razvoj poljoprivrede. Uprkos relativnom nedostatku obradivog zemljišta, umerena temperatura, sunčeva svetlost, padavine i plodno zemljište čine region poznatim po visokim prinosima poljoprivredne proizvodnje u Kini. Generalno, region može proizvesti dovoljno žita, mesa, jaja, mleka, povrća i voća za potrošače u gradu i prigradskim naseljima. Neki poljoprivredni proizvodi se prodaju u susedna područja ili čak izvoze u inostranstvo.

Industrija

Grad je u prošlosti davao prednost naprednoj proizvodnoj industriji i promovisao izgradnju svoje industrijske baze i velike projekte. Proizvodnja automobila, elektronske i komunikacione opreme, petrohemije, proizvoda od čelika, sklopova opreme i biomedicine nekada je promovisana kao industrija sa šest stubova u Šangaju.

Arhitektonska industrija se takođe brzo razvila u ovoj oblasti. Izgradnja aerodroma, železnica, autoputeva, brzih puteva, metroa, luka, mostova i tunela čini pogodnu transportnu mrežu. Različiti poslovni objekti, stambeni objekti i druga infrastruktura u gradu stvaraju otvoren i prijatan ambijent za ulaganja i dalji razvoj.

Usluge u procvatu

Druge industrije u procvatu, posebno uslužne, mnogo doprinose šangajskoj ekonomiji. Poslednjih godina sistem finansijskog tržišta je postepeno sazrevao, pružajući građanima i turistima poboljšane usluge. Domaća i međunarodna trgovina se takođe brzo razvijala. Finansijska i trgovinska zona Lujiazui u Pudongu sada postaje sve uticajnija. Okuplja mnoge finansijske i komercijalne institucije kao što su berze, kompanije za hartije od vrednosti i osiguravajuća društva, kako kineska tako i strana.

Budući razvoj

Rast ekonomije Šangaja previše zavisi od proizvodnje, posebno teške industrije, koja obično zahteva mnogo više zemlje i energije, često ozbiljno zagađujući životnu sredinu. Neki izveštaji pokazuju da je čak 50.000 ljudi umrlo u Pekingu i Šangaju od zagađenja vazduha u 2020. godini. Šangaj takođe ima problem i sa zagađenjem vode.

Ostali segmenti poslovanja, kao što je uslužna industrija, zauzimaju samo mali deo industrijske strukture grada. Ako se situacija nastavi, to će debalansirati ili čak oštetiti ekonomiju.

Da bi rešio problem, Šangaj će nastaviti da ulaže napore da transformiše industrijsku strukturu i promoviše napredak uslužnih industrija. Odabrano je šest novih stub-industrija: informatička industrija, finansijske usluge, trgovina, proizvodnja automobila, sklopovi opreme i nekretnine. Očigledno je da grad teži da ubrza visokotehnološku i uslužnu industriju.

Na ovaj način grad može održati ravnotežu između ekonomije Šangaja i životne sredine. Štaviše, mnoga lokalna preduzeća pokazuju sve veću kreativnost i inovativnost u svom razvoju. Sve više poznatih multinacionalnih korporacija postavilo je svoje azijsko-pacifičko sedište u Šangaju.

Related Posts