Zašto je za napredak MSP sektora važna internet prodaja

by Vesna Lapčić

Onlajn kupovina karticama u dinarima duplirala se u 2020, u poređenju sa 2019. godinom, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Brzo usvajanje digitalnih metoda povezano je sa željom potrošača da svakodnevne rutinske aktivnosti poput kupovine i plaćanja obave na praktičan i bezbedan način. Najbolji dokaz povećane sklonosti ka elektronskoj trgovini je činjenica da građani Srbije čak i hranu i lekove sada nabavljaju online, uz samo nekoliko klikova. Ove promene predstavljaju veliku priliku za preduzeća koja žele da uštede vreme kupcima i pojednostave nabavku proizvoda.

Važnost prihvatanja promena

Za većinu građana, želja da sačuvaju zdravlje i izbegnu gužve u prodavnicama bila je osnovni motiv da isprobaju internet kupovinu. Međutim, efikasnost i sigurnost ovog modela prodaje bili su faktori koji su kupce naveli da ga prihvate i zavole. Očekivanja su da će trendovi plaćanja uspostavljeni za vreme zdravstvene krize nastaviti da se razvijaju ka digitalnoj sferi, te je za trgovce važno da ne izbegavaju promene, već da ih prihvate. Uz prave partnere koji pružaju ekspertizu i podršku, uspostavljanje veb prodaje ne mora da bude problematičan proces. Kako bi povezala firme kojima je potrebna pomoć u procesu digitalizacije sa startapima koji nude rešenja i nove alatke, OTP banka je u godini pandemije organizovala četvrti po redu Generator konkurs. Konkurs je bio otvoren za sve digitalne projekte, sajtove, aplikacije i druge digitalne platforme koje pomažu i nude nove mogućnosti malim i srednjim preduzećima kako bi prevazišli izazove sa kojima su se suočili usled krize. Od 172 prijave žiri je izabrao 10 polufinalista koji su dobili vredne nagrade partnera, i dva pobenika koji su osvojili po milion dinara.

Nove prilike koje pruža internet trgovina

 Iako suočeni sa izazovom instalacije i održavanja internet prodavnica, e-trgovina predstavlja potencijal za mala i srednja preduzeća. Od osavremenjivanja prodaje i ubrzavanja svakodnevnih procedura, do privlačenja novih kupaca i partnera – benefiti za preduzetnike koji ponude digitalne metode su višestruki. Na vlasnicima malih i srednjih firmi je da uhvate korak sa svetskim promenama i svojim potrošačima omoguće jednostavno i praktično iskustvo online kupovine.

Digitalna transformacija znači opstanak

Skoro polovina malih firmi u Velikoj Britaniji prestala bi sa radom u 2020. godini, da nisu izmenile modele poslovanja i usvojile napredne tehnologije – transformacija im je omogućila da svoje proizvode i usluge predstave na internetu i poboljšaju komunikaciju sa kupcima. Slična je situacija i u Austriji i Nemačkoj, gde sektor malih i srednjih preduzeća prolazi kroz reformu, uz velika ulaganja i mere resornih ministarstava. Sve je više učesnika na globalnom tržištu koji shvataju značaj digitalizacije i žele da omoguće potrošačima da proizvode nabave u bilo koje doba, sa lokacije koja njima odgovara i uz pomoć pametnog uređaja po izboru.

Kako bi MSP sektoru pružili dodatnu podršku na putu digitalne transformacije, Vojvođanska banka i OTP banka, zajedno sa Udruženjem banaka Srbije organizovaće niz edukativnih aktivnosti tokom Evropske nedelje novca, koja se obeležava od 22. do 26. marta. Fokus ovogodišnje saradnje je finansijska edukacija ranjivih grupa, kojima zbog krize izazvane pandemijom pripadaju i mikro, male i srednje firme koje predstavljaju ključ za razvoj zajednice i rast domaće privrede.

Foto: Pixabay.com

Related Posts