Vrednost nekretnina u SAD ogromna, ali se najavljuje „hlađenje“ tržišta

by Vesna Lapčić

Količina novca koji bi vlasnici hipoteka u Sjedninjenim Američkim Državama mogli da izvuku iz svojih domova, a da i dalje zadrže 20% kapitala, porastao je za neviđenih 1,2 triliona dolara (milion biliona) u prvom kvartalu ove godine, prema novoj analizi Black Knight-a, hipotekarne softverske i analitičke firme. To je najveći kvartalni porast od kada je kompanija počela da prati ove podatke 2005. godine.

Takozvani kapital vlasnika hipoteka porastao je za 34%, ili za 2,8 triliona dolara, u aprilu u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. Ukupni kapital koji se može iskoristiti iznosio je 11 triliona dolara, ili dva puta više od prethodnog maksimuma u ​​2006. To je u proseku oko 207.000 dolara po vlasniku kuće.

„Ovakva situacija postaje sve izazovnija za one koji žele da kupe kuću, ali je istovremeno blagodat za one koji već poseduju i čije se stambeno bogatstvo značajno povećalo u poslednjih nekoliko godina“, rekao je Ben Graboske , predsednik Black Knight Data & Analitics. „U zavisnosti od toga gde se nalazite, ovo bi moglo biti najbolje ili najgore od svih mogućih tržišta“.

Tržište nekretnina, međutim, pokazuje blage znake zahlađenja. Cene stanova, kako je izmerio Black Knight u aprilu, porasle su za 19,9% u odnosu na prethodnu godinu, što je pad u odnosu na rast od 20,4% u martu. Usporen rast mogao bi biti rana indikacija uticaja rasta kamatnih stopa.

Rastuće kamatne stope istorijski su „hladile“ cene kuća, ali ponuda ostaje žalosno niska na trenutnom tržištu. Aktivni oglasi su 67% ispod nivoa od pre pandemije, sa oko 820.000 oglasa manje od tipične prolećne sezone. To bi značilo da oni koji poseduju ovo bogatstvo zapravo nemaju nameru da ga prodaju jer se nameće logično pitanje, šta bi za taj novac uopšte mogli da kupe na tržištu gde su cene otišle u nebesa.

Foto: Pixabay.com

Related Posts