VIG investira u tehnološke startape

by Vesna Lapčić

Austrijska Vienna Insurance Grupa stekla je udeo u fondu koji finansira startape koji se bave razvojem naučnih i tehnoloških inovacija na osnovu akademskih istraživanja IST Cube (EuVECA) GmbH & Co KG (IST CUBE), saopštili su iz ove grupacije, a prenosi portal Sve o osiguranju.

Glavnim investitorima u ovom Venture Capital fondu – Evropskom Investicionom Fondu (EIF), i Austrijskoj razvojnoj banci i Austria Wirtschaftsservice, sada se pridružila i ova osiguravajuća grupacija. IST Cube sarađuje sa međunarodno cenjenim Institutom za nauku i tehnologiju IST Austrija u smislu korišćenja kapaciteta i kontakata sa univerzitetima u Beču, Gracu, Lincu, ka oi sa bečkim Biocentrom.

Ovaj fond dosad je uložio u šest projekata iz oblasti medicine, informatike i biohemije, a tokom desetogodišnjeg ciklusa svog postojanja planira da podrži oko 40 projekata od kojih svako dobija po 1-2 miliona evra.

Prema rečima generalne direktorke VIG Elizabet Štedler, osim komercijalnih motiva, kroz ovo investiranje namera je i da se postigne informaciona prednost kroz inovacije u oblastima važnim za osiguranje. “Kroz saradnju sa IST Austrija – jednim od najboljih svetskih naučnih instituta koji se bavi istraživanjima u oblasti matematičkih, fizičkih, računarskih nauka – ovu investiciju vidimo kao konkurentsku prednost i kao trajni doprinos Austriji kao atraktivnom mestu za brzorastuću tehnološku scenu”, rekla je Štedler.

Related Posts