Home Novac Velika Britanija sagradila prvi aerodrom za leteće automobile

Velika Britanija sagradila prvi aerodrom za leteće automobile

by Vesna Lapčić

Velika Britanija sagradila je prvi aerodrom za leteće automobile koji će biti pušten u rad u novembru 2021. verujući da će razvoj takvog saobraćaja doprineti smanjenju emisije štetnih gasova, prenosi Svetski ekonomski forum.

Električna vozila za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL) predlažu se kao niskougljenični način za ublažavanje gužvi dok ljudi putuju između urbanih centara.

„Automobilima su potrebni putevi. Vozovima su potrebne šine. Avionima su potrebni aerodromi. eVTOL -ima će biti potrebne urbane vazdušne luke “, rekao je Ricki Sandhu, osnivač i izvršni predsednik Urban Air Port. „Leteći automobili su nekada bili futuristička maštarija. Air-One će masama doneti čist gradski vazdušni transport i osloboditi novi vazdušni svet sa mobilnošću bez emisije štetnih gasova. “

„Tržišta aerodromskih šatlova i avio taksi vozila su održiva“, prema NASA -inom tehničkom izveštaju iz novembra 2018, koji je procenio „ukupnu tržišnu vrednost u SAD -u na 500 milijardi dolara“. U izveštaju je takođe istaknuto da se mogu pojaviti „značajna zakonska i regulatorna ograničenja u pogledu vremenske prognoze, sertifikacije, percepcije javnosti i infrastrukture“ sa kojima se suočavaju eVTOL -ovi.

U Velikoj Britaniji trenutno ne rade leteći automobili ili bespilotne letelice koje prevoze putnike. Ipak, u saopštenju se navodi da ovaj objekat privlači interesovanje posebno logističkih kompanija. Ova tehnologija bi se mogla pokazati korisnom kao način transporta robe između transportnih čvorišta, a veliki teretni dronovi, proizvođača Malloi Aeronautics, biće predstavljeni na lokaciji.

Izvor: Unsplash.com

You may also like