Može li „team building“ da se sprovodi onlajn?

by Vesna Lapčić

Piše: Vlastimir Milinković, direktor Arena Team Building

Korona je promenila SVE. Ništa više nije kao što je bilo a da li će se vratiti na staro ne bi znao ni Tarabić. Takođe, način na koji timovi rade zajedno znatno se promenio. Pandemija virusa korona je mnoge zaposlene naterala da rade od kuće. Dojučerašnji timovi sada su fragmentirani i dodatno usitnjeni.

„KAKO“ I „ZAŠTO“

Po nekim podacima čak do 74% zaposlenih sada rad na daljinu smatra sledećim normalnim postupkom.

Mada su se prilike iz osnova izmenile, one mogu biti izvanredna šansa za preduzeća da prošire svoj fond talenata i izgrade raznovrsnije timove. Pitate se kako? Pa tako što se fokus organizacije rada izmestio sa „gde“, na „kako“ i „zašto“. Dakle na pitanja koja su suštinska.

Da bi tim funkcionisao zaposleni žele da osete:

– Da su svojim jedinstvenim doprinosom povezani sa misijom i ciljevima kompanije

– Da su povezani sa svojim timovima i kolegama i izvan svakodnevnih obaveza

– Da su povezani sa svetom izvan njihovog radnog prostora, bilo da je u pitanju kućni ili poslovni prostor

Jedan od najvećih izazova rada na daljinu koji se često previdi je razborita potreba za izgradnjom smislenog odnosa prema misiji kompanije i povezanosti među zaposlenima bez fizičkog kancelarijskog prostora. Tu u pomoć priskače online team building.

System of connected people in intersecting chains of hexagons. Contact and communication of people in society, employees in company. Coordinated teamwork. Family ties, relatives, friends.

ZAŠTO JE VAŽAN ONLAJN TEAM BUILDING?

Šta je uopšte virtuelni team building?

Tradicionalne aktivnosti povezivanja timova obično uključuju lične aktivnosti koje okupljaju saradnike. Pokretanje efikasnih aktivnosti izgradnje tima može rezultirati angažovanijim i motivisanijim zaposlenima.

Koncept izgradnje tima je jednostavan: omogućava zaposlenima da se druže u neradnom okruženju, čime mogu izgraditi poverenje i saradnju koja prevode na radno mesto. Kao dodatni bonus, team building služi kao šansa za kolege da se odmore, razonode i zabave.

Virtualne aktivnosti izgradnje tima ili onlajn team building prati isti koncept – jedina razlika je u tome što virtuelna okupljanja očigledno nisu u istom fizičkom prostoru.

Dakle dobra vest je da timovi „na daljinu“ ne moraju da propuste team building aktivnosti.  Zahvaljujući onlajn platformama za komunikaciju, postoji mnoštvo kreativnih načina za povezivanje sa bilo kog mesta.

ZAŠTO SU ONLAJN AKTIVNOSTI IZGRADNJE TIMA TOLIKO VAŽNE?

Kroz virtuelne aktivnosti izgradnje tima, zaposlenima možete pružiti preko potrebnu priliku da se upoznaju i razgovaraju o nečemu osim posla. Ovo je posebno važno danas kada su borba sa usamljenošću i lošom komunikacijom među glavnim izazovima radnika koji rade „na daljinu“.

Ovo je posebno važno za novozaposlene kako bi što pre mogli da budu uključeni u tim.

Izgradnja odnosa na radnom mestu i stvaranje osećaja da se vaši zaposleni čine delom tima ne događa se slučajno. Onlajn team building je najbolji, najzabavniji i najkreativniji način za ostvarivanje tih veza u vremenu kada se direktni kontakti izbegavaju.

BENEFITI ONLINE TEAM BUILDINGA

Svesni smo da se mnoge firme sada suočavaju sa manjim budžetima nego ikad. Da bismo vam približili kakvi su benefiti onlajn team buildinga, i zbog čega definitivno vredi trošiti dragocene resurse kompanije na onlajn team building brzo ćemo razmotriti neke od najubedljivijih razloga:

– 96,3% zaposlenih kaže da team building ima pozitivan uticaj na njihov odnos sa kolegama

– 94,2% zaposlenih kaže da su team building aktivnosti poboljšale odnos sa poslodavcima

– 94,5% zaposlenih izjavilo je da je team building pomogao da se olakša otvoreni dijalog na radnom mestu

Izgradnja tima povećava angažman, a kompanije sa angažovanim zaposlenima ostvaruju dvostruko veću dobit od svojih neaktivnih kolega.

Da li ste već nadahnuti da obnovite svoj pristup izgradnji tima „na daljinu“?

Ispod su predlozi onlajn programa koje Team Building  Arena preporučuje svojim partnerima:

ONLINE AVANTURA

ONLINE KVIZ

DARK MYSTERY

NA SVEŽEM VAZDUHU

ARENA CHALLENGE

ŠALJIVI POLITIČKI IZBORI

DAN REKLAMOŽDERA

LOV NA VAMPIRE

Svaki od predstavljenih onlajn programa omogućiće da budete otvoreno proaktivni u komunikaciji sa kolegama iz vaše kompanije. I vrlo brzo uvidećete da možete da s uspehom okupite, motivišete i združite svoj tim čak i kada su razdvojeni!

Related Posts