U Južnoj Koreji počinje da radi leteći taksi

by Vesna Lapčić

Južna Koreja je predstavila sistem kontrolisanog vazdušnog saobraćaja vozila (UAM) u nadi da bi takav vid prevoza služio kao taksi između najvećih aerodroma i centra grada Seula. Ovaj projekat bi trebalo da bude implementiran do 2025. sa ciljem da skrati vreme putovanja za dve trećine, piše Reuters.

Ova zemlja je prošle godine objavila „mape puta“ kako bi 2025. moglo da otpočne komercijalno gradsko putovanje vazduhom. Ministarstvo saobraćaja je procenilo da takva usluga može da skrati potrebno vreme za putovanje te bi za distancu od 30 do 50 kilometara umesto sat vremena kolima bilo potrebno 20 minuta „letećim taksijem“.

Vožnja od međunarodnog aerodroma Incheon do centra Seula koštaće 93 dolara kada počnu komercijalna putovanja 2025. što je daleko više nego trenutna cena premijum taksija, ali se ministar saobraćaja nada da će nakon 2035. tržište sazreti te da će i cena biti povoljnija.

Za sada je testirano leteće vozilo nemačkog proizvođača Volocopter sa dva sedišta, ali je tamošnje ministarstvo saobraćaja najavilo svoj prototip koji bi trebalo da ima pet sedišta.

Foto: Unsplash

Related Posts