Tržište koje će za četiri godine vredeti 65 milijardi $

by Vesna Lapčić

Broj mobilnih 5G korisnika u svetu bio je 217 miliona u 2020. piše Svijetosiguranja.eu.

Predviđa se da će 5G tržište vredeti 65 milijardi dolara do 2026. godine, a do 2024. biće više od milijardu 5G pretplatnika širom sveta. Dok je 5G sektor pogođen skepticizmom nakon godina navijanja, verovatno će se pojaviti nova faza konkurencije u nišnim 5G strategijama i lokalnim tržištima jer velike telekomunikacije predviđaju značajne izglede za masovno tržište.

Operateri javnih mreža još uvek nisu u stanju da isporuče ultra-velike brzine i kratke latencije koje obećava 5G, i kao rezultat toga, industrija se naginje privatnim mrežama. Međutim, kao lideri najsavremenije tehnologije i rešenja, telekomunikacione kompanije gledaju u budućnost i značajan potencijal stvaranja 5G mreža za javnost.

Zapadna Evropa i 5G mreža

Širom sveta, telekomunikacione kompanije i vlade traže načine da uvedu efikasna 5G rešenja u svoju postojeću infrastrukturu ili stvore nove opcije. Kina je trenutni lider kada su u pitanju mogućnosti koje nudi 5G mreža. Međutim, očekuje se da će do 2025. polovina velikih zapadnoevropskih zemalja imati pristup 5G.

Postoji veliki broj telekomunikacijskih kompanija širom sveta koje pojačavaju 5G operacije i verovatno će kao rezultat privući investicije. Među 10 najboljih kompanija koje imaju patente za 5G tehnologiju su Huavei, Kualcomm, Samsung Electronics, ZTE i LG.
Huavei prednjači sa najvećim brojem prijava patenata za 5G tehnologiju, sa ukupnim udelom od 13,5%. Kompanija je potpisala više od pet hiljada 5G komercijalnih ugovora na svom domaćem tržištu Mađarske, Tajlanda, Južne Afrike, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi pomogla kompanijama da izgrade 5G infrastrukturu.

Indijska telekom kompanija Reliance Jio, čiji su investitori Fejsbuk i Gugl, potrošila je 11 milijardi dolara na aukciji 5G spektra, pobedivši rivale u trci da dominiraju digitalnim uslugama sledeće generacije u zemlji od 1,4 milijarde ljudi.
4,4 milijarde korisnika do 2027

U trenutnom izazovnom globalnom okruženju, sa usporavanjem ekonomije i nadolazećom recesijom, 5G tehnologija će rasti i postati široko rasprostranjena. Kada se primeni u velikom obimu u proizvodnom sektoru, 5G će unaprediti rast pametnih operacija i Internet of Things (IoT) rešenja koja mogu značajno da smanje potrošnju energije.
Prema Ericssonu, broj mobilnih 5G korisnika u svetu bio je 217 miliona u 2020. godini, 664 miliona u 2021. Do 2027. broj korisnika mogao bi da dostigne 4,4 milijarde.

5G će takođe verovatno uticati na zdravstveni sektor. Na primer, 70% pacijenata u Kini mora da putuje u gradove iz obližnjih provincija da bi pristupilo kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti. 5G mreža može olakšati ljudima koji su manje mobilni da komuniciraju sa lekarima.

Iako je potrebno mnogo ulaganja da bi se ostvario potencijal 5G na globalnom nivou, vrlo je verovatno da će ključni igrači u industriji telekomunikacija biti oni koji će to realizovati – otključavajući potencijal za pojedince i investitore svuda.

Foto: Pixabay.com

Related Posts