Subvencije za nabavku opreme za građevinske firme

by Vesna Lapčić

Za sprovođenje Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme opredeljeno je 1.773.238.630,81 dinara Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu

Sredstva Programa koristiće se za sufinansiranje nabavke nove građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova u iznosu do 40% od ukupnih sredstava Programa. Dakle, oko 800 miliona dinara opredeljeno je za građevinski sektor.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke:
1. nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara, i to:
1.1 proizvodne opreme i/ili mašina;
1.2 transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;
1.3 delova, specijalizovanih alata za mašine;
1.4 mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje;
2. nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to:
2.1 građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Privredni subjekt koji se bavi građevinskom delatnošću ne može po Programu da nabavi opremu direktno uključenu u proces proizvodnje razmenljivih dobara (sem ukoliko ne dokaže da se bavi i proizvodnom delatnošću). Izuzetno, privredni subjekt koji se bavi građevinskom delatnošću može po Programu da nabavi (pored građevinske mehanizacije) kompresor/agregat.

Privredni subjekt koji se bavi proizvodnom delatnošću ne može po Programu da nabavi opremu za izvođenje građevinskih radova (sem ukoliko ne dokaže da se bavi i građevinskom delatnošću). Izuzetno, privredni subjekt koji se bavi proizvodnom delatnošću može po Programu da nabavi opremu neophodnu za ugrađivanje/montažu sopstvenih proizvoda.
Privredni subjekt koji se bavi i građevinskom i proizvodnom delatnošću može da nabavi opremu samo za jednu delatnost. Izuzetno, ako privredni subjekt istovremeno vrši ugradnju sopstvenog proizvoda (alu prozore, metalne konstrukcije, solarne panele, elektro instalacije) onda može da nabavi i građevinsku mehanizaciju za potrebe ugradnje sopstvenog proizvoda.

 

Related Posts