Šta je najvažnije da biste bili finanisijski nezavisni?

by Vesna Lapčić

Piše: Strahinja Krstić, autor knjige „Finansijska nezavisnost

Možemo da primetimo da je danas sve veća potražnja za ostvarivanjem finansijske nezavisnosti u toku života jednog pojedinca.  Finansijski nestabilne situacije su nas dovele do toga da se čak i u veoma ranim godinama našeg radnog veka zapitamo kakva nas finansijska budućnost čeka. Kao nikada do sada, ljudi su upoznati sa najvećim neprijateljom naše zarade, inflacijom. Zato finansijska nezavisnost sve više postaje imperativ nego privilegija.

Finansijsku nezavisnost možemo definisati kao momenat u životu kada u svom ličnom budžetu imamo dovoljno novca da možemo da „podnesemo“ sve naše velike materijalne investicije koje nam omogućavaju kvalitetan život. Kvalitet života se sigurno ne meri samo u količini novca koji posedujete, već u materijalnim stvarima koji Vam omogućavaju osnovu kvalitetnog života. Nekome je definicija kvalitetnog života posedovanje automobila u vrednosti od 20.000 EUR, a nekome nije ni potreban automobil da bi rekao da je njegov život kvalitetan. Samim tim, možemo da zaključimo da je prva osnovna pretpostavka finansijske nezavisnosti to da je plan individualan. Što je i odlična vest, s obzirom da nije suština da imamo milione, već onoliko koliko nam je potrebno da možemo da kažemo da novac za nas više nije problem.

Naredni faktor koji utiče na Vaš finansijski plan jeste količina novca koji zarađujete u odnosu na kreirani plan. Ukoliko zarađujete toliko novca da živite od meseca do meseca, nikada nećete moći da skupite dovoljno novca za kupovinu nekretnine za sebe ili svoju decu. Životni standard u toku radnog veka će možda biti kvalitetan, s tim što kada nastupi period penzije, uz penziona primanja, teško da ćete moći da održite isti standard. Takođe, ako nemate oformljenu porodicu, a želite je u budućnosti, troškovi će biti daleko veći od postojećih. Biti finansijski nezavisan nije samo zarađivati veliku količinu novca na poslu, već i princip zarađivanja dovoljne količine novca da se održi životni standard i da se pritom uštedi novac za budućnost.

 

KAKO POSTATI PREPOZNATLJIV U ONLAJN BIZNISU?

 

Kada rešimo naša primanja da budu u skladu sa finansijskim planom, najčešće dolazimo do zaključka da ćemo moći da uštedimo za jednu ili par životnih investicija. Da bismo bili finansijski nezavisni, ne treba da biramo, već da imamo dovoljno novca da ispunimo sve naše životne investicije.

Postojeći posao i primanja neće moći to da nam ispune, tj. vrlo je mala verovatnoća da se tako nešto dogodi. Zato postoje investicione prilike. Svoj slobodni, ušteđeni kapital možete uložiti u jednu ili više investicionih prilika i upošljavanjem ovog novca, u određenom periodu u budućnosti, očekujete porast količine novca u odnosu na uložen. Investicione prilike, kao što su investiciono zlato, investicioni fondovi, životna osiguranja, ETF-ovi, tržite hartija od vrednosti, crypto valute i crowdinvesting kampanje, načini su kako da uposlite svoj novac da zaradi još više novca dok radite svoj primarni posao ili uveče provodite vreme sa svojom porodicom.

Poslednji bitan faktor u finansijskom planu nezavisnosti jeste edukacija.

Često kažem da je najveća razlika između kocaknja i investiranja u edukaciji. Poznavanje svih karakteristika jedne investicione prilike Vas dovodi do situacije da možete upravljati rizikom, dok se kod kockanja prepuštate riziku. Svet novca i investiranja je kod nas još uvek u ranoj fazi razvoja. Često nismo svesni da svakoga dana investiramo svoje vreme i znanje kako bismo zaradili više novca i to nam je sasvim u redu da radimo, a imamo odbojnost da investiramo novac zarad veće količine novca. U poslednje vreme je IT industrija na glasu o visokim mesečnim prihodima. Mogu žargonski da kažem da svako hoće da postane programer. Ulažu vreme u edukaciju, često i novac za kurseve i akademije, a ne postoji nikakva garancija da će imati visoka primanja. Sa druge strane, većina smatra da je investiranje previše rizično, dok je realnost da su rizici u pojedinim investicionim prilikama neuporedivo manji od menjanja profesije, a na duže staze i profitabilniji. Samo ako znamo kako.

Za više o ovoj temi zapratite Instagram profil Finansijska.nezavisnost.

Related Posts