Šta je fishing? Nemojte da zagrizete mamac

by Vesna Lapčić

Jednoj preduzetnici iz Beograda stigao je mejl od dobavljača iz Italije. U njemu se nalazio račun za mašinu koju je želela da uveze. Račun je platila. Iznos od nekoliko desetina hiljada evra. Ispostavilo se da mejl nije bio od dobavljača, da se razlikovao u jednom slovu i da je novac otišao na potpuno drugi račun. Račun prevaranta.

Tokom pandemije mnoge institucije u Srbiji su upozoravale na to da budete obrezni na internetu jer se broj prevara povećao. Jedan od najčešćih načina jeste fishing ili „pecanje“. Fishing je zapravo kada dobijete mejl ili poruku koje izgledaju kao da Vam je poslao neko sa kim inače komunicirate, a zapravo je stigla od prevaranta. Takva poruka obično zahteva odlazak na neki link koji bi im posle omogućio pristup vašem računaru ili pak određene podatke poput tekućeg računa, šifri i slično. Ideja je da Vas korišćenjem imena poznatih kompanija, lažnih naloga „upecaju“. Prevare zaista mogu da izgledaju realno, mejlovi mogu da se razlikuju u jednom slovu na koje možda niste obratili pažnju.

Zato se savetuje da se poruka proveri pozivanjem telefona koji inače koristite u komunikaciji sa tom osobom ili kompanijom, a ne onog iz mejla. Važno je da kompjuter bude zaštićen anti-virus programom i da se često radi bek-ap podataka. Ukoliko mislite da Vam je lozinka otkrivena savet je da je odmah promenite, ali i da uvedete dvostruku autentifikaciju, ukoliko je to moguće.

Related Posts