Srpsko-američki startap sakupio 4 miliona dolara za revolucionarnu inovaciju u oblasti zdravstva

by Vesna Lapčić

Srbin Vladimir Vukićević, koji je kao dete otišao u Sjedinjene Američke Države radi lečenja, sa svojim najnovijim startapom Better & Better, prikupio je četiri miliona dolara od investitora. Startap sa sedištem u Njujorku bavi se proizvodnjom paste za zube sa vitaminima, a njegov kvalitet i potencijal prepoznali su i brojni investitori iz Srbije, odakle je došlo čak 40 odsto ukupnih novčanih sredstava. Ovo ulaganje u Better & Better pomoći će lansiranju proizvoda, daljem širenju maloprodaje i rastu, navode iz te kompanije.

Ideja je nastala iz želje da pomogne ljudima da poboljšaju svoje zdravlje – bez tableta, nepotrebnih sastojaka i dodatnih troškova. Energy pasta za zube, koja sadrži vitamin B12, nužan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i D3, potreban za zdravlje kostiju, korisnicima omogućava „mikrodoziranje“, odnosno češći unos manjih doza vitamina. Na ovaj način unese se 40-60 odsto korisnih materija, što je značajno više u poređenju sa 10-20 odsto koliko apsorbujemo kroz gastrointestinalni trakt.

Better & Better je treći u nizu startapa koje je Vukićević pokrenuo, sa idejom unapređenja zdravlja ljudi kroz postojeće navike i proizvode. Interesovanje Vukićevića za ovu temu rezultat je činjenice da je kao dete vodio borbu sa kancerom, što je doprinelo razvitku navika za ceo život, koje imaju za cilj očuvanje zdravlja. Upravo je lečenje od ove bolesti bilo povod da se Vladimir preseli u Ameriku.

„Godine fizikalne terapije naučile su me da bolje razumem svoje telo, njegova ograničenja i prednosti. Motivisan ovim saznanjima zasnovanim na ličnom iskustvu, te vođen željom da i drugima olakšam brigu o sopstvenom zdravlju, osnovao sam kompaniju Better & Better koja proizvodi vegansku pastu za zube obogaćenu vitaminima i mineralima. Zahvalan sam svim investitorima koji su podržali ovaj projekat sa ukupno četiri miliona dolara, a posebno sam ponosan na činjenicu da je čak 40 posto ovih sredstava stiglo iz Srbije, zemlje u kojoj sam rođen“, kaže Vukićević.

Poslednji talas finansiranja kompanije Better & Better predvodio je Fifth Quarter Ventures, u vlasništvu Tihomira Bajića, najpoznatijeg Srbina u Sicilijumskoj dolini, a startap su podržali i Saša Dragić, osnivač Superbet-a, Branimir Brkljač iz Studio Moderne, fond Vila Smita Dreamers VC, Azure Capital, Alpaca Ventures i drugi.

Dreamers VC je u saopštenju naveo da vidi potencijal u liniji proizvoda kompanije Better & Better da učini „zdraviji život lakšim“ i „na revolucionaran način poboljša zdravlje kroz postojeće navike“.

Pokrenut usred pandemije 2020. godine, Better & Better je tokom prve godine postojanja bio fokusiran na povratne informacije kupaca i usavršavanje formula i pakovanja. U nastojanju da revolucionarno promeni globalno tržište oralne zdravstvene nege vredno 450 milijardi dolara, brend je predstavio nove formule prirodnih pasti za zube, Energy i Purity, koje su veganske, čiste i napravljene od sastojaka koje potrošači prepoznaju.

Pored Energy i Purity pasta za zube, Better & Better je takođe lansirao prirodni konac bez plastike i četkicu za zube od bambusa, kako bi kupcima pružio kompletan set za oralnu negu. Oba proizvoda se mogu dopunjavati, smanjuju otpad i pomažu u održavanju oralne higijene. Vukićević takođe planira da počne proizvodnju sprejeva za osvežavanje usta, šampona i krema za ruke, jer se fokusira na uvođenje novih načina za najdelotvorniji unos vitamina.

Put popločan uspesima

Better & Better samo je jedan od mnogih dosadašnjih uspeha koje je Vladimir Vukićević postigao u startap svetu. Njegove prve dve kompanije RocketHub, globalna platforma koja je pomogla hiljadama preduzetnika, umetnika i naučnika da prikupe milione dolara i Meural, posvećena spajanju vizuelnih umetnika i publike, takođe su ostvarile zapažene rezultate, pre svega u Americi.

 

 

Related Posts