Evropska komisija istraživala nekoliko naftnih kompanija u Nemačkoj

by Vesna Lapčić

Evropska komisija je danas saopštila da su njeni istražitelji, zajedno sa nemačkim zvaničnicima za konkurenciju, izvršili „nenajavljene inspekcije“ u „nekoliko kompanija“ u Nemačkoj koje se bave snabdevanjem, prenosom i skladištenjem gasa.

Zvaničnici su posetili kancelarije kompanija uključujući Gazprom Germania GmbH i Vingas GmbH, koji snabdevaju oko 20 odsto nemačkog tržišta, rekli su ljudi koji su tražili da ne budu identifikovani jer su informacije poverljive, prenosi Bloomberg.

Zvaničnici su odbili da komentarišu da li su istrage od 29. marta povezane sa istragom o mogućem antikonkurentskom ponašanju Gasproma koji kontroliše ruska država, prenose svetski mediji. Međutim, Komisija je izrazila zabrinutost da su kompanije u kojima je sprovedena inspekcija možda „kršile pravila konkurencije EU koja zabranjuju zloupotrebu dominantnog položaja“.

Predvodeći istragu, komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager dobila je informacije od evropskih energetskih kompanija, vlada EU i samog Gazproma. Ona je za portal Argus u decembru rekla da je održala dva sastanka sa ministrima iz Poljske, koja je bila prva među zemljama EU u optuživanju Gasproma za antikonkurentsko ponašanje.

Ažurirani dokumenti energetske politike, objavljeni 8. marta, navode da je istraga protiv konkurencije ključni element energetske strategije Komisije. U dokumentu o politici, u kojem se navodi smanjenje uvoza ruskog gasa za dve trećine, ili preko 100 milijardi m³/god, do kraja 2022. godine, navodi se da Gasprom „pokazuje neobično poslovno ponašanje“ i ukazuje na mnogo niže prosečne nivoe punjenja za EU ​​koji kontroliše Gasprom skladišni kapacitet od ne-Gasproma.

Ne postoji zakonski rok za završetak istrage o mogućem antikonkurentskom ponašanju Gasproma.

Komisija je 2018. nametnula Gaspromu obavezujuće mere sa ciljem da se uklone klauzule o destinaciji kako bi se firmama omogućio tranzit gasa širom centralne i istočne Evrope. Gasprom je takođe bio obavezan da ruske izvozne cene na tržištima gasa centralne i istočne Evrope odražavaju likvidna holandska i nemačka čvorišta, kao i da ne koristi „dominaciju u snabdevanju gasom“, prenose mediji.

Related Posts