Saveti psihologa Dejana Živkovića kako da ostanemo normalni u „novom normalnom“?

by Vesna Lapčić

“Šta ću danas dobro da uradim, zbog čega ću sve da se radujem – prva je misao koja bi trebalo ujutru da nam padne na pamet. Koje sam tri lepe stvari danas video, doživeo, uradio – trebalo bi da bude rezime dana. Pred spavanje nije dobro da gledamo u telefon ili kompjuter – što zbog svetla koje nam kvari san, što zbog vesti koje utiču na kvalitetno spavanje”.

Ovo su neki od ključnih saveta psihologa Dejana Živkovića, gosta prve epizode potkasta “Knedla u grlu by BeRiskProtected” koji se bavi pojavama koje nam donosi novo doba, a koje nam smetaju da normalno funkcionišemo. Ovoga puta tema je bila “novo normalno” – na koji način da se prilagodimo okolnostima koje nam je donela pandemija, uključujući strah od bolesti, promenjene uslove rada i stres koji iz toga proizilazi.

“Kad je pandemija počela, mislili smo – trajaće do maja, pa smo pomerali zamišljenu granicu do jeseni, do Nove godine… Ne znamo koliko će trajati, ali dok ne prođe – šta možemo sa sobom da uradimo kako bismo se bolje osećali? Naravno, ne možemo da se pravimo da pandemija ne postoji i da donosi brojne tragedije. Samo treba da razdvojimo ono na šta mi ne možemo da utičemo od onog na šta možemo. Pa umesto da trošimo dan brinući zbog onog što ne možemo da promenimo – da se posvetimo onome što možemo”, kaže Dejan Živković.

Preterano čitanje loših vesti ozbiljno utiče na stres pa ako ne želimo da preko dana budemo besni ili depresivni, nikako ne bismo smeli da počnemo dan vestima. Da se radujemo vremenu koje ćemo provesti sa decom bilo svojom ili tuđom. Kućni ljubimac takođe odlično utiče na raspoloženje.

Rad od kuće mnoge je doveo u stanje permanentne anksioznosti – ne znaju da li su na poslu ili kod kuće, obavezama nikad kraja i kao da ih je više nego ikada. Posebno su veliki teret ponele žene kojima su i kućne obaveze postale deo radnog vremena, pa su prinuđene da poslovne obaveze završavaju noću. Drugima je, ovo, pak bila prilika da provode dan u fotelji i da prestanu čak i o sebi da brinu, što je u mnogim slučajevima uticalo i na produktivnost.

“Iz mog iskustva, većina bi volela kad sve ovo prođe da zadrži mogućnost da nekad radi od kuće, ali da može i da ide u kancelariju” kaže Dejan Živković. “Dok radimo od kuće, važno je da ne mešamo posao i “kućni život” koliko god smo u mogućnosti, iz prostog razloga što mnogima i sam pogled na kompjuter izaziva stres. Neophodno je da ograničimo vreme koje posvećujemo poslu, da ne radimo posle pet, da ne šaljemo i ne odgovaramo na mejlove noću, i ako je moguće – da kompjuter izmestimo u drugu sobu. Naravno, važna je i samodisciplina – da prethodnog dana napravimo plan za naredni dan, da ustajemo na vreme i da počinjemo sa poslovnim obavezama onda kad je planirano. I naravno, da vežbamo koncentraciju jer je kod kuće mnogo distraktora pa je teže da ostanemo koncentrisani na posao”.

Kao jedan od načina da se oslobodimo stresa, Živković navodi vežbe disanja – nekoliko minuta dnevno dišimo iz stomaka fokusirani na dah, ne razmišljajući o tome šta nas sve danas čeka. Pronađimo neki hobi, ako je moguće da radimo rukama i prstima (a da to nije kucanje po tastaturi). Važno je i da pričamo o svojim emocijama, a jedan od načina je da napišemo svoja negativna iskustva a zatim da razmislimo šta pozitivno iz tih iskustava možemo da izvučemo.

Related Posts