Samsung ponovo najveći svetski proizvođač pametnih telefona

by Vesna Lapčić

Južnokorejski Samsung Elektroniks preoteo je tron američkom Apple i ponovo postao najveći svetski proizvođač pametnih telefona, sa udelom od jedne petine u ukupnoj globalnoj prodaji u prvom kvartalu 2021, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Kanalis.

Kineska kompanija Sjaomi je takođe ostvarila najbolje kvartalne performanse ikada, s rastom od 62 posto na 49 miliona komada isporučenih mobilnih telefona i tržišnim udelom od 14 procenata, čime je dospela na treću poziciju iza Samsunga i Apple, izveštava Rojters.

Generalno, globalna prodaja smartfona je porasla u prva tri meseca za 27 odsto, na 347 miliona jedinica, jer je otvaranje kineske ekonomije nakon pandemije i ubrzanje vakcinacija u Sjedinjenim Državama podiglo nade u ekonomski oporavak.

Samsung je u periodu janaur-mart isporučio 76,5 miliona pametnih telefona i stekao 22 posto udela na tržištu, navodi se u izveštaju Kanalisa.

Južnokorejski tehnološki gigant je danas takođe objavio da je ostvario rast kvartalne dobiti od 66 posto u sektoru mobilnih telefona, zahvaljujući snažnoj prodaji njegove vodeće serije smartfona Galaksi S21.

Prema podacima Kanalisa, Apple je isporučio 52,4 miliona ajfona u prvom tromesečju, spustivši se na drugo mesto sa 15 odsto tržišnog udela.

Apple je saopštio juče da bi nestašica čipova mogla da košta kompaniju od tri do četiri mlijarde dolara prihoda u drugom kvartalu, jer će se ovaj problem prvenstveno odraziti na proizvodnju ajpeda i Mekbuk računara.

Isporuke pametnih telefona kineskih brendova Opo i Vivo takođe su porasle u prva tri meseca ove godine, dok je Huavej, bivši broj 1 u svetu po proizvodnji i prodaji mobilnih telefona, zbog američkih sankcija zauzeo tek sedmo mesto sa 18,6 miliona isporučenih jedinica, navodi Kanalist.

Foto: Pixabay.com

Related Posts