Ručni vez na tekstilu – privilegija povlašćenih

by Vesna Lapčić

Vez je jedna od najpopularnijih tehnika ukrašavanja tekstila, koja je bila rasprostranjena među stanovništvom, ali i rado korišćena na dvorovima, svečanim uniformama, balskim haljinama, pa čak i u crkvi. Sa pojavom industrijskih mašina ručno vezenje je postalo retkost u tekstilnoj industriji. Brzina i lakoća apliciranja različitih motiva na tkanine, kao i manji troškovi opredelili su mnoge da izaberu upravo mašine. Ručni vez postao je privilegija povlašćenih, cenjen poput svojevrsne umetnosti.

Upravo je ručni vez ono po čemu je prepoznatljiv brend La Mokosh namenjen ženama: blejzeri, haljine, džemperi i božanstveni zimski kaputi. Na svakom komadu su ručni vez ili detalji urađeni od vunice.

Tako su jedinstveni zimski kaputi Kruna Klara napravljeni od najfinijeg kašmira i vune. Vez je rađen ručno svilenim nitima, a rukavi i donji deo su ručno pleteni. Za izradu ovakvog komada potrebna su dva meseca upravo zbog ručnog rada žena iz cele Srbije.

Katarina Tasković, osnivač La Mokosh modne linije, kaže da jako ceni ručni rad i žensko preduzetništvo. Zato ne čudi što je brend nazvala po staroslovenskoj boginji zaštitnica žena i preteči Svete Petke – Mokosh.

„Stupila sam u kontakt sa dvadesetak žena iz cele Srbije koje pletu, štrikaju, vezu. Jako cenim i poštujem ručni rad i generalno vredne ljude. Mislim da svet ide u pravcu osnaživanja malih proizvođača. Angažovali smo i male radionice u Pančevu da uslužno šiju za nas. Drago mi je da možemo i tako da podržimo njihov opstanak“, kaže ona za Sve o novcu.

La Mokosh blejzeri u kompletu sa šorcevima su kombinovani sa kožnim detaljima, a takođe imaju nezaobilazan ručni vez kako bi se postigao efekat nežnog i snažnog.  Košulje su urađene od najfinije svile sa izvezenim mažetnama.

                       

“Volim kad nešto što radim ima dušu. Kroz te vezove na našim modelima vidim jednu Danu iz Prijepolja, Vuču iz Nove Varoši, Divnu iz okoline Šapca. Oduvek sam podržavala žene i uglavnom sam njih i zapošljavala. Ujedno je to način da žene koje rade vezove i druge ručne radove dospeju u svet. Ideja mi je da svaki komad naše odeće ima svoju priču u kojoj će biti spomenute i te žene iz čitave Srbije koje su to i zaslužile“, kaže Katarina Tasković.

A tu su i jedinstvene La Mokos haljine!

 

Related Posts