Rentirate stan na dan – a šta ako vas gost tuži?

by Vesna Lapčić

Usled sve većeg broja turista u Srbiji se razvio novi biznis – iznajmljivanje stana na dan. Veliki deo ovog biznisa se odvija na crno te nisu registrovani ni oni koji iznajmljuju niti ljudi koji borave u takvom smeštaju. istina, novim zakonskim rešenjima je omogućeno da se za svega 3.000 dinara, koliko iznosi paušalni mesečni porez po ležaju, svaki iznajmljivač „legalizuje“. To je jedan od preduslova da se spreče i neki drugi finansijski gubici?

Jer šta kada se desi šteta u stanu ili se pak gost povredi i odluči da tuži iznajmljivača što, na primer, voda ispod tuš kabine curi, pa se on zbog toga okliznuo i udario glavom o pod? Takve situacije možda nije lako preduprediti, ali postoji mogućnost osiguranja od tih rizika koje bi smanjilo finansijske gubitke rentijera.  

Reč je polisama osiguranja odgovornosti prema turistima.

U okviru polisa odgovornosti prema turistima isplaćuje se naknada za slučaj povrede gostiju, kao i krađa i oštećenje njihovih stvari ili stvari u stanu koji se iznajmljuje.

U slučaju boravka više ljudi, koji se frekventnije smenjuju u stanu, i osiguravači i rentijeri svedoče da su i moguće štete u takvoj nekretnini, poput izliva voda iz instalacija i slično, daleko češći nego kada se stan dugoročno izdaje. S toga se preporučuje i klasično osiguranje domaćinstva. Kada vlasnik stana kupi takvu polisu osiguranje će mu nadoknaditi finansijske gubitke koji nastanu ukoliko se voda izlije iz instalacija i napravi štetu, ukoliko se desi krađa, polome se stakla na stolariji, desi se požar…

Svaki posao nosi mnoštvo rizika koje nije moguće ni predvideti niti sprečiti, ali koji, kada se ostvare, mogu naneti velike finansijske gubitke i „pojesti“ zaradu. Upravo u takvim situacijama osiguranje može da pomogne i isplatom štete umanji te gubitke.

Related Posts