REČ PRIVREDE: Vesna Jovanović, Eurolog Sistem: Kriza je već uzela maha

by Vesna Lapčić

Vesna Jovanović, suvlasnica i direktorka porodične firme Eurolog Sistem koja se bavi transportom, kaže da su u 2021. planirali blagi rast poslovanja. Obezbedili su i dodatna vozna sredstva sa idejom da ona omoguće povećani obim prevoza robe. Ipak, rezultati za prvih devet meseci pokazuju da će planirani rast izostati i da će smanjenje ukupnog obima prevoza robe biti do 3%.

– Železnički prevoz robe je opterećen infrastrukturnim radovima u Srbiji, ali i u okruženju i na prevoznim pravcima koje koristimo, najčešće Srbija – Italija. Zatvaranje putnih pravaca znači smanjenje propusne moći železničkih puteva, što za posledicu ima povećanje dužine putovanja i nemogućnost da se iskoriste obezbeđena sredstva – kaže Vesna Jovanović.
S druge strane i samo tržište i uslovi rada su, prema njenim rečima, neuređeni što doprinosi da poslovno okruženje bude opterećeno dodatnom neizvesnošću i nesigurnošću.
– Rad u takvim okolnostima nije izazovan već komplikovan i mučan. Radovi na železničkoj infrastrukturi će biti završeni za nekoliko godina, i značiće bolje uslove, a do tada smo primorani da radimo u uslovima koji zahtevaju fokusiranje na operativne poslove što iscrpljuje i otežava postavljanje novih ciljeva – kaže Jovanović.

Pandemija je njihovo poslovanje i tokom 2021., kako kaže, držala zatvorenim i sputanim. U toku marta i aprila vratili su se na rad od kuće, što ih je kao firmu, donekle usporilo. Ograničeni direktni kontakti su doprineli da se važna pitanja rešavaju onlajn, što kako kaže, smanjuje moć razumevanja i interakcije sagovornika. – Održavanje važnih sajmova i skupova samo u onlajn verzijama je doprinelo težem sagledavanju promena i novina na evropskoj i svetskoj sceni, a samim tim je i planiranje otežano – dodaje Vesna Jovanović.

Kriza o kojoj se mnogo priča je, prema rečima Vesne Jovanović, već uzela maha. Najavljena poskupljenja električne energije, nedostatak sirovina i njihovo poskupljenje, nedostatak rezervnih delova i otežano održavanje opreme i voznih sredstava, doprinose otežanom radu. – Povećanje cena transporta robe smo osetili u prekomorskom i kontejnerskom prevozu, a to nas očekuje i u konvencionalnom železničkom prevozu. Rast cena može biti preduslov za inflaciju. Strahujemo od toga, ali se moramo i pripremati za uslove rada u takvom okruženju. Da bismo mogli da odgovorimo na zahteve naših klijenata, idemo u dalje unapređenje voznih sredstava i obezbeđenje novih, traženje načina da se prevoz robe ubrza i olakša – kaže Vesna Jovanović.

Foto: Poslovnežene.org

Izvor: Ekonometar

Autor: Vesna Lapčić

Related Posts