REČ PRIVREDE: Snežana Obradović, Aleđo: Perspektive metalske industrije dobre

by Vesna Lapčić

Za mašinsku industriju nema “zime” po svedočenju Snežane Obradović, vlasnice firme Aleđo. Oni su ove godine ostvarili rast proizvodnje od 50 odsto, a oko 90 odsto onoga što proizvedu ode na inostrana tržišta. Povećali su i broj radnika pa danas u Aleđu radi 25 ljudi. – Ova godina nije imala velike oscilacije kao prošla i uglavnom smo radili u kontinuitetu. S druge strane, obeležio ju je drastičan skok cena materijala pa smo tu imali zastoj jer smo za svaku pojedinačnu ponudu morali da vidimo trenutnu vrendost materijala. Srećom naši inostrani kupci imaju jako razumevanja i čak su i sami predlagali da predvidimo ankese ugovora u slučaju drastičnih razlika u odnosu na ponude koje bismo im slali – kaže Obradović za magazin Ekonometar.
U oblasti obrade metala većina kompanije je, prema njenim informacijama, dobro poslovala, a i perspektive daljeg razvoja su dobre. – Pokazalo se zaista da mnoge evropske firme počinju da traže dobavljače na svom kontinetu zbog povećanja troškova proizvodnje i transporta u Aziji. To je stvorilo šanse za naše firme koje se bave ovom delatnošću – kaže ona.

Snežana Obradović očekuje nastavak rasta obima poslovanja, s tim što je suzdržana u pogledu prognoza i planova zbog potencijalne ekonomske krize. – Na tržištu se dešavaju razne turbulencije, poslednje je poskupljenje cena energenata što će neminovno uticati opet na rast cena naših proizvoda. Nismo do kraja sigurni u kom pravcu će se kretati ekonomija, pa ćemo sačekati i sa planiranim investicijama do sredine sledeće godine. Ukoliko obezbedimo čvrste ugovore, u drugoj polovini 2022. uložili bismo u proširenje proizvodnje – kaže ona i dodaje da će naredne godine, po onome što trenutno zna, raditi najviše za tržišta Francuske i Holandije.

Autor: Vesna Lapčić

Izvor: Ekonometar

Related Posts