Raste iznos gotovinskih kredita, smanjuje se kašnjenje u otplati

by Vesna Lapčić

Samo 2,2% odsto kredita stanovništvu je u docnji koja podrazumeva kašnjenje duže od 60 dana. Građani su i dalje najažurniji prilikom isplate kredita, jer je učešće docnje kod pravnih lica (kašnjenje u plaćanju duže od 15 dana) 2,9%, a preduzetnika 4,8%. Međutim, i jedni i drugi su smanjili docnju u odnosu na prvi kvartal 2021.

Građanima je plasirano ukupno kredita u vrednosti od 1,35 milijardi dinara, pokazuje izveštaj Udruženja banaka Srbije na kraju prvog kvartala 2022. godine. Najveći udeo imaju gotovinski krediti i to oko 642 miliona dinara, čak više nego stambeni po osnovu kojih je plasirano skoro 569 miliona dinara. Iznos gotovinskih kredita je u konstantnom porastu u prethodnih godinu dana. Rastu i iznosi svih ostalih kredita: potrošačkih, stambenih i za adaptaciju, poljoprivrednih.

Privrednicima je plasirano 1,86 milijardi dinara kredita od čega pravnim licima 1,8 milijardi dinara, a ostatak preduzetnicima. Ukupan iznos plasiranog novca je takođe u porastu u prethodnih godinu dana.

Vrednost lizing ugovora plasiranih stanovništvu iznosi 5,5 miliona dinara na kraju prva tri meseca ove godine što je neznatno više u odnosu na isti period prošle godine kada je taj dug iznosio 5,3 miliona dinara.

Kada je reč o tekućim računima iznos dozvoljenog prekoračenja je oko 41 milion dinara što je za oko dva miliona dinara manje nego u isto vreme prošle godine.

Na kraju prva tri meseca 2022. u upotrebi je 1.227.646 kreditnih kartica što je za oko 50.000 manje nego godinu dana ranije, broj korisnika je nešto manji od milion ljudi, a učešće docnje u korišćenju je 12,3%.

Kompletan izveštaj preuzmite OVDE.

 

Related Posts