Pumpe ograničile sipanje goriva po danu

by Vesna Lapčić

Prema informacijama portala Sveonovcu neke pumpe su ograničile sipanje goriva za koje je cena ograničena i to 15l do 20l za putnička vozila po danu, a 100 litara za teretno vozilo.

„Zvali su me sa pumpe na kojoj sipam gorivo da me obaveste o izmenama budući da se bavim transportom. Rekli su mi da je za jeftiniji dizel ograničenje 100 litara dnevno za kamion“, kaže sagovornik portala Sveonovcu.

Ova ograničenja, kako kažu sagovornici, ne važe za goriva čija cena nije limitirana.

Iz Vlade Srbije, kako je preneo Blic, poručuju da ljudi ne paniče jer ne postoji opasnost od nestašice naftnih derivata.

Ranije danas je Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao za Betu da je moguća nestašica goriva na pumpama ukoliko se od 11. marta ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili nova marža jer su dosadašnju „pojeli“ troškovi nabavke pa je izjednačena nabavna i prodajna cena goriva.

On je za Betu rekao da privatni vlasnici pumpi naftne derivate nabavljaju uglavnom od Naftne industrije Srbije (NIS) i od kompanije MOL, i da je od juče NIS ograničio isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva.

„U NIS-u je najavljena nova cena sa sledećom isporukom i to će značiti da će se nabavna i prodajna cena izjednačiti i da vlasnici pumpi neće imati nikakvu zaradu pa je pitanje i da li će nabavljati gorivo“, rekao je Atanacković koji je i vlasnik pumpi.

On je dodao da bi rešenje možda bilo da se dozvoli ograničena marža.

Uredba o ograničenju cena goriva koju je 10. februara donela Vlada Srbije ističe 10 marta.

Tom uredbom propisano je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 iznosi 179 dinara (1,5 evra), odnosno 171 dinar (oko 1,4 evra) po litru.

Vlada Srbije je donela Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva.

Foto: Pixabay.com

Related Posts