Prvi jednorog među onlajn prodavcima polovnih luksuznih satova

by Vesna Lapčić

Tržište polovnih luksuznih satova raste, a Mc Kinsey procenjuje da će vredeti 30 milijardi dolara do 2025. godine, dok je u 2019. vredelo 18 milijardi dolara.

To bi značilo da će vrednost tržišta luksuznih polovnih satova vredeti kao polovina vrednosti tržišta novih satova koji se prodaju u maloprodaji do 2025. Trenutno ukupna vrednost tog tržišta  čini trećinu vrednosti tržišta novih luksuznih satova, pokazuju podaci pomenute konsultantske kuće.

Takođe je primetno da se pokreće sve više start-up kompanija koje razvijaju digitalno tržište za prodaju već nošenih luksuznih satova.

„Tržište polovnih satova još uvek je slično ‘Divljem zapadu’ “, rekao je Tobi Bejtman, izvršni direktor Hodinkee, popularnog sajta za kolekcionarstvo satova. „Postoji mnogo platformi za prodaju satova. A kupci ne znaju nužno od koga kupuju sat. Ne mogu da budu sigurni da nije reč o falsifikatima. I ne mogu da garantuju da sat radi ispravno.”

Hodinkee je pokrenuo svoju prodavnicu polovnih satova u kojoj se kupuju i prodaju satovi proizvedene nakon 1990. godine. Kompanija — koja je u decembru prikupila 40 miliona dolara od igrača poput NFL kvoterbeka Toma Brejdija, pevača Džona Majera, Apple alumnija Tonija Fadela i investitora Peter Černina — ima za cilj da bude „najveći svetski brend za sve satove“.

Hodinkee prodavnica polovnih satova počeće sa asortimanom od 250 polovnih satova. Iako je Bejtmen stari poznavalac sajtova što ističe kao svoju prednost rivali takođe privlače pažnju investitora.

Nemački Chrono24 nedavno je prikupio 100 miliona evra od investitora, uključujući General Atlantic i Aglae Ventures. Investicija je procenila Chrono24 na više od milijardu dolara, što ga čini prvim „jednorogom“ u ovom privrednom segmentu. Kompanija je saopštila da poseduje oko 500.000 satova od više od 3.000 prodavnica i više od 30.000 privatnih prodavaca.

U međuvremenu, Chronext sa sedištem u Švajcarskoj planirao je da prikupi oko 270 miliona dolara u inicijalnoj javnoj ponudi, što bi značilo da bi kompanija bila procenjena na više od milijardu dolara. Ipak, Chronext je prošle nedelje rekao da odlaže svoj debi zbog „nepovoljnih tržišnih uslova za kompanije sa visokim rastom“.

Foto: Pixabay.com

Related Posts