Prodaja udela ruske Sberbanke u Fortenova nije zakonita

by Vesna Lapčić

Prodaja vlasničkog udela ruske Sberbanke u kompaniji Fortenova arapskom preduzetniku Saifu Alktebiju nije zakonita, kazao je 4. novembra za Hrvatski radio državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu spoljašnjih i evropskih poslova i rukovodilac posebne državne Međuresorne stalne grupe za primenu i praćenje sprovođenja međunarodnih mera ograničavanja Frano Matušić.

On je podsetio da je koncern Fortenova registrovan u Holandiji, i da je ta zemlja depozitar vlasničkih udela u tom koncernu.

„Holandija je izuzetno važna, jer se bez odobrenja ne mogu preneti vlasnički udeli. Dobili smo informaciju da niti je bilo zahteva za odobrenjima koja su potrebna da bi se ti vlasnički udeli preneli, niti je Holandija izdala bilo kakvo odobrenje. Dakle, u ovom trenutku sasvim sigurno možemo reći da nije reč o zakonitom postupku i da vlasnička prava neće biti prenesena. Prema našim indikacijama od službi koje sudjeluju u ovom cjelokupnom procesu, imamo indikacije da je moguće da su neki hrvatski državljani učestvovali u ovom pokušaju izbegavanja sankcija“, kazao je državni tajnik, a piše Radio slobodna Evropa.

Iz Sberbank je u četvrtak, 3. novembra, rečeno da je transakcija sprovedena u skladu sa svim međunarodnim pravnim normama.

U sredu, 2. novembra naveče hrvatska PR agencija „Millenium Promocija“ poslala je saopštenje domaćim medijima da je preduzetnik iz Uedinjenih arapskih emirata Saif Alktebi otkupio od ruske državne banke Sberbank, koja je pod evropskim sankcijama, 43,4 posto udela u koncernu Fortenova.

Iz koncerna Fortenova i hrvatske Vlade tada je rečeno da o toj transakciji nemaju nikakvu službenu informaciju.

U pomenutom saopštenju je Alketbi predstavljen kao iskusan ulagač te da ima značajne investicije u više sektora. Diplomirao je računovodstvo na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a titulu počasnog doktora ekonomije i menadžmenta u vladinim organizacijama dodelilo mu je Univerzitet humanističkih nauka i ekonomije iz Lugana u Švajcarskoj.

Fortenova Grupa je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane na području jugoistočne Evrope, a nastala je nakon nagodbe verovnika bivšeg Agrokora u aprilu 2019., kada su potraživanja od Agrokora pretvorena u udele u restrukturiranom koncernu Fortenova.

Fortenova posluje na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, te zapošljava oko 50.000 ljudi.

Iako je opterećena sa 1,5 milijarde eura kredita, Fortenova posluje pozitivno i uredno vraća rate duga. I druga ruska banka VTB je svoj kredit Agrokoru zamenila za sedam posto vlasništva u Fortenovi. I VTB je pod sankcijama.

Prošle nedelje propali su pregovori da četiri hrvatska penzijska fonda kupe Sberbankov udeo u Fortenovi, zbog toga što se vlasnik jednog od njih, nemački osiguravač Allianz, tome usprotivio.

Related Posts