D. Popović, Banca Intesa: Do kraja godine referentna kamatna stopa 5%

by Vesna Lapčić

 


Očekuje se da će referentna kamatna stopa do kraja godine u Srbiji biti pet odsto, rekao je Darko Popović, predsednik IO Banca Intesa i dodao da će tromesečni euribor biti iznad dva odsto.

Odluke će centralne banke, kako on misli, donositi od sednice do sednice na osnovu raspoloživih informacija u tom trenutku.

Popović je na CEO Summitu rekao i da se može očekivati da će novac postati skuplji te da ćemo se vratiti na prosečnu cenu koju smo imali u prethodnih 20 godina.

„Period od 10 prethodnih godina kada novac nije imao vrednost nije bio normalan“, rekao je Popović.

Stabilnost dinara je, prema njegovim rečima, apsolutni prioritet, devizne rezerve od 16 milijardi evra govore da fundamenti za postojeći kurs postoje.

„Mi smo mala eurizovana ekonomija ne samo u smislu aktive i pasive već i psihološki. Plate izražavamo u evrima, kada nešto košta više od 10.000 dinara kažemo da košta 100 evra. Ako bi došlo do depresijacije posledice bi bile enormne po inflaciju. Veliki deo obaveza privrede i stambenih kredita vezan je za evro, a prihodi su u dinarima tako da bi se sa padom dinara obaveze povećale“, objasnio je Popović značaj stabilnosti dinara.

 

Related Posts