Prevare zaposlenih u finansijskim institucijama sve češće, gubici milionski

by Vesna Lapčić

U Irskoj je u junu ove godine odjeknuo skandal u vezi sa zaposlenima nekoliko velikih banaka, koji se sumnjiče za sajber prevare, pranje novca i veze sa kriminalnim grupama. Najviše osumnjičenih optuženo je za tzv. „money muling” (mazge za prenos novca), preneo je sajt AMLIntelligence. List Irish Examiner preneo je u avgustu navode Irske federacije za bankarstvo i plaćanja (BPFI) da je u prvih šest meseci ove godine otkriveno čak 700 incidenata u vezi sa “money muling” transakcijama u različitim industrijama, ukupne vrednosti pet miliona evra. Među njima su, prema podacima Nacionalnog biroa za privredni kriminal (GNECB), i mnogi mladi stručnjaci bez kriminalnih dosijea, navodi AMLIntelligence.

Broj prevara zaposlenih u finansijskim institucijama raste, a 43 odsto anketiranih je prijavilo rast gubitaka usled prevara zaposlenih, pokazuje izveštaj konsultantske Aite grupe, a prenosi SmartPayments, firma koja pruža savetodavne usluge u oblasti plaćanja.

Prema podacima ACFE, u 2012. godini 51 odsto zaposlenih koji su učestvovali u prevarama imalo je fakultetsko obrazovanje. Na višim izvršnim položajima radilo je 46 odsto njih, navodi se u naučnom radu dr Snežane D. Videnović i dr Aide M. Hanić na temu internih prevara zaposlenih u osiguranju.

U svetu se u svrhu zaštite od prevara i krađa zaposlenih nudi i posebna polisa osiguranja vernosti. Allianz navodi da  Covid 19 tek treba da dovede do značajnog povećanja potraživanja po osnovu osiguranja vernosti. Ova polisa pokriva gubitke koje je poslodavac pretrpeo kao rezultat falsifikovanja, prevare ili nepoštenih radnji zaposlenih. Gubitak može da bude u novcu ili robi, a pokriće može da se ugovori za jednog ili grupu zaposlenih. Pritom, australijski broker PSC napominje da ovo osiguranje ne pokriva i izgubljenu dobit i ističe da je neophodno da delo bude počinjeno na poslu, u okviru opsega posla koje zaposleni obavlja, kao i da nenamerne greške ne mogu biti osnov za naknadu štete.

Foto: Pixabay.com

Related Posts