Bela knjiga: Udeo investicija u BDP se približava cilju, ali privatne nikako da se oporave

by Vesna Lapčić

Privatne investicije u Srbiji se još uvek nisu vratile na nivo iz 2012/2013. godine, dok se udeo ukupnih investicija u BDP-u polako približava cilju, navodi se u najnovijoj „Beloj knjizi“ Saveta stranih investitora koja je predstavljena danas.

Prema Milenijumskim ciljevima održivog rasta, zemlje kao što je Srbija trebalo bi da imaju udeo investicija u BDP-u od 25%, što bi donelo održivu stopu rasta BDP-a od 5% godišnje. Srbija je samo 2006. godine postigla taj cilj, ali ovaj udeo investicija u BDP-u nije bio održiv, navodi se u „Beloj knjizi“.

Posmatrano na dugi rok, kriva udela investicija ima oblik latiničnog slova „U“. Drugi kraj ovog slova polako se približava željenom cilju, uprkos negativnom uticaju COVID-19 u 2020. godini. Pre izbijanja krize, udeo investicija u BDP je bio 22.5%, da bi u toku krize pao za 1%. Naša je procena da će udeo investicija u 2021. godini preći predkrizni nivo i biti oko 23%, što se najviše duguje javnim investicijama.

Problem je nizak nivo privatnih investicija u ukupnim investicijama. U periodu 2006–11.g. privatne investicije imaju oblik obrnutog slova „U“ sa vrhom u 2008. godini. Posle toga, imaju oblik spljoštenog slova „U“, koji se ne menja u poslednje tri godine. Privatne investicije još uvek su ispod proseka iz perioda 2012–13. godine.

Na drugoj strani, javne investicije rastu i dostižu nivo od 7.8% BDP prema drugom rebalansu budžeta za 2021. godinu. U tim okvirima 1.5% BDP odlazi na neproduktivne investicije u naoružanje i vojnu opremu.

Strane direktne investicije će se verovatno oporaviti od direktnog negativnog efekta COVID-19 krize, ali će biti ispod nivoa iz 2018–19. g. U poslednjih deset godina u Srbiju se ulilo preko 43 milijardi USD direktnih investicija. Najviše je došlo iz Holandije, pa onda iz Austrije, Nemačke, Kipra i Rusije. Na drugoj strani, odliv direktnih investicija iz Srbije je bio deset puta manji. Ove investicije najviše su išle u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sloveniju, navodi se u „Beloj knjizi“.

U svom uvodnom obraćanju, predsednik Saveta i generalni direktor Telenora Majk Mišel naveo je očekivanja da će pandemija, iako je postala nova realnost, i u narednoj godini diktirati pravac kretanja ističući da Savet stranih investitora prepoznaje rešenost Vlade Republike Srbije da poboljša poslovno okruženje u ovim globalno izazovnim vremenima.

„Bela knjiga Saveta stranih investitora je najmerodavniji vodič za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji. To je ozbiljna analiza 54 sektora srpske privrede uz 346 preporuka koje je dalo više od 50 kompanija. Srbija je pokazala rešenost da unapredi poslovno okruženje u ovim izazovnim vremenima. Srpska privreda se oporavlja od šoka i vraća relativno stabilnom rastu, ali ostaju posledice, dok će na investicije značajno uticati izlazak iz recesije. Čeka nas još mnogo posla, pa naša zajednička misija treba da bude povećanje produktivnosti i održivih investicija koje stimulišu ekonomski rast“, zaključio je Mišel.

Related Posts