Predrag Mihajlović, OTP banka: Želimo da budemo lider u održivom razvoju

by Vesna Lapčić

OTP banka Srbija je tradicionalno podržala održavanje Kopaonik biznis foruma, koji okuplja oko hiljadu učesnika sa centralnom temom „Srbija 2030: Agenda održivog razvoja“.

Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija učestvovao je na bankarskom panelu na temu „Da li je konsolidacija završena” i tom prilikom govorio o intenzivnom ukrupnjavanju bankarskog tržišta i šta znači integracija banaka iz ugla korisnika, zaposlenih, tržišta i menadžmenta, imajući u vidu da je OTP upravo u poslednje 2 godine sproveo 2 velike akvizicije i integracije u Srbiji, paralelno sa širenjem i na nekim drugim tržištima.

Mihajlović je sa posebnom pažnjom govorio o zelenom finansiranju, održivom bankarstvu i primeni ESG standarda u bankama i posledičnom uticaju na konsolidaciju bankarskog sektora i izjavio:” Mi se suočavamo sa razornim efektom klimatskih promena što direktno utiče na kvalitet života ljudi ali i na svetsku ekonomiju, koja može do 2050. godine izgubiti i do 18% BDP-a prema poslednjim procenama. Emisija ugljen-dioksida može dostići do 2050. godine 43 milijarde metričkih tona, što je ekvivalent ugljičnog otiska 200 nuklearnih bombi. U skladu sa Zelenim planom EU, naša matična OTP Grupa je definisala stubove ESG strategije sa ciljem da postane regionalni lider u zelenom finansiranju i izgradnji održive budućnosti.  Ponosan sam što je OTP potpisala Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, kao i na projekat „Generator Zero“ koji je posvećen podršci i nagrađivanju inovacionih projekata koji predstavljaju održiva rešenja sa realnim i merljivim uticajem na smanjenje karbonskog otiska, kao jednog od najvećih izazova današnjice. Kao što ste čuli na otvaranju Foruma od potpredsednice Matsercarda gospođe Anne Cairns, OTP banka je prva banka u Srbiji koja se priključila globalnoj inicijativi „Priceless Planet Coalition“ kompanije Mastercard sa ciljem da se u sledećih pet godina posadi čak 100 miliona stabala u područjima širom sveta.”

Foto: goran Zlatković

Related Posts