Home BIZ Info Poziv frilenserima da plate poreze na prilive iz inostranstva

Poziv frilenserima da plate poreze na prilive iz inostranstva

by Vesna Lapčić

Poreska uprava Srbije uputila je javni poziv svim fizičkim licima koji rade i naplaćuju svoje usluge od klijenata iz inostranstva da se sami prijave i plate pripadajuće poreze i doprinose. Poziv je objavljen na sajtu Ministarstva finansija Srbije – Poreska uprava Srbije. Odnosi se na 2020. godinu.

Biljana Trifunović, stručni konsultant, kaže da se poziv odnosi na jutjubere, programere, dizajnere, influensere, profesore stranih jezika i svim ostalim frilensere koji rade i naplaćuju svoje usluge iz inostranstva.
„Da se ne zavaravamo, Poreska uprava po službenoj dužnosti ima podatke o svim fizičkim licima koja ostvaruju prihod iz inostranstva. Sistem je odavno uređen. Svi prilivi na devizni račun se registruju. Poslovne banke imaju obavezu da NBS-u redovno dostavljaju izveštaje o svakom prilivu i odlivu novca. Činjenica je da pojedini „vešti i snalažljivi“ primaju novac putem PayPala, pa rade određene gimnastike da taj novac podignu. Digitalizacija uzima svoj danak. S jedne strane bitno olakšava poslovanje i život, ali s druge strane sve je transparentno i vrlo lako proverljivo“  kaže Trifunović i savetuje da bi svako trebalo da ispuni svoju poresku obavezu bez „snalaženja“.

Više o ovoj temi na stručnoj platfomi Biljane Trifunović https://www.biljanatrifunovic.rs/porez-na-dzeparac/

You may also like