Poziv frilenserima da plate poreze na prilive iz inostranstva

by Vesna Lapčić

Poreska uprava Srbije uputila je javni poziv svim fizičkim licima koji rade i naplaćuju svoje usluge od klijenata iz inostranstva da se sami prijave i plate pripadajuće poreze i doprinose. Poziv je objavljen na sajtu Ministarstva finansija Srbije – Poreska uprava Srbije. Odnosi se na 2020. godinu.

Biljana Trifunović, stručni konsultant, kaže da se poziv odnosi na jutjubere, programere, dizajnere, influensere, profesore stranih jezika i svim ostalim frilensere koji rade i naplaćuju svoje usluge iz inostranstva.
„Da se ne zavaravamo, Poreska uprava po službenoj dužnosti ima podatke o svim fizičkim licima koja ostvaruju prihod iz inostranstva. Sistem je odavno uređen. Svi prilivi na devizni račun se registruju. Poslovne banke imaju obavezu da NBS-u redovno dostavljaju izveštaje o svakom prilivu i odlivu novca. Činjenica je da pojedini „vešti i snalažljivi“ primaju novac putem PayPala, pa rade određene gimnastike da taj novac podignu. Digitalizacija uzima svoj danak. S jedne strane bitno olakšava poslovanje i život, ali s druge strane sve je transparentno i vrlo lako proverljivo“  kaže Trifunović i savetuje da bi svako trebalo da ispuni svoju poresku obavezu bez „snalaženja“.

Više o ovoj temi na stručnoj platfomi Biljane Trifunović https://www.biljanatrifunovic.rs/porez-na-dzeparac/

Related Posts