Popović, Payten: Raste bezgotovinsko plaćanje

by Vesna Lapčić

Trend rasta bezgotovinskih plaćanja u našoj zemlji se nastavlja, a mesta na kojima se može platiti karticama ili telefonom sve je više. Branislav Popović, direktor prodaje kompanije Payten, istakao je za naš portal da sve više ljudi uviđa brojne benefite korišćenja bezgotovinskog načina plaćanja.

„Istraživanja i statistika pokazuju da ima sve više transakcija, sve više prodajnih mesta i sve više građana koji koriste ovaj vid plaćanja. Svi u lancu uviđaju da to ima smisla, da im je lakše, povoljnije, brže, da potrošači imaju mogućnost plaćanja na rate ili korišćenja kreditnih kartica. Od prošle godine je veliki broj banaka u Srbiji omogućio plaćanje putem digitalnih novčanika, odnosno plaćanje telefonom, što je donelo potrošačima novu udobnost. Savremene tehnologije nude sve više opcija i građanima i privredi za plaćanje. Plaćanje karticama je najzastupljeniji oblik bezgotovinskog plaćanja, mada je sve prisutnije i Instant plaćanje. Danas već preko 70% građana koristi neki oblik bezgotovinskog plaćanja“, rekao je Popović.

Bezgotovinska plaćanja doprinose i borbi protiv sive ekonomije. Radi uključivanja malih privrednika u ovaj sistem, pokrenuta je Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje „Bolji način“ , u kojoj učestvuje i Payten.

Projektom „Bolji način“ je za sada obuhvaćeno blizu 2.000 trgovaca. Predviđeno je da traje tri godine, a njegov cilj je da uključi 25.000 prodajnih mesta na kojima bi se obezbedio prihvat nekog od bezgotovinskih načina plaćanja kako građani imali više opcija prilikom plaćanja, a mali biznisi i institucije mogućnost da pruže bolju i efikasniju uslugu“, rekao je Popović i dodao:

„Akcenat je stavljen na male i srednje biznise koji do sada nisu imali prihvat bezgotovinskog načina plaćanja. Kroz program Bolji način će moći da u periodu od 12 meseci bez ikakavih troškova uz subvencionisane uslove omoguće prihvat bezgotovinskog načina plaćanja. Svi privrednici zainteresovani za POS program mogu se prijaviti putem sajta boljinacin.rs ili u ekspoziturama banaka učesnica.

Pre tri godine počela je i digitalizacija pijaca, kojom je realizovan interes trgovaca, ali i kupaca, da se na pijacama omogući bezgotovinsko plaćanje.

„Tri beogradske pijace učestvuju u projektu od samog početka – Kalenić, Đeram i Palilula. Od ove godine smo program proširili i na  Zemunsku pijacu, Stari Merkator i Blok 44. Rezultati su više nego pozitivni, jer su zakupci povećali promet, a kupci su odlično reagovali na činjenicu da je moguće i na tezgi na pijaci platiti karticom, što svima nama olakšava kupovinu“, objasnio je Branislav Popović.

Pokazalo se da potreba za bezgotovinskim plaćanjem postoji i kod malih izdavalaca smeštaja koji, ukoliko su registrovani na portalu eTurista, svojim korisnicima mogu da ponude i ovaj vid plaćanja.

 

Related Posts