Munich Re objavio plan poslovanja do 2025. – veliki deo posvećen klimatskim promenama

by Vesna Lapčić

Reosiguravajuća kuća Munich Re planira da do 2025. godine ostvaruje prinos na kapital od 12 do 14 odsto, kao i da vlasnici akcija ostvaruju svake godine veći prinos po akciji za pet odsto. Racio solventnosti treba da ostane na istom koridoru od 175 do 200 odsto.

Zanimljivo je da se u planu ovog reosiguravača nalazi i predanost kompanije Pariskom sporazumu te je Grupa postavila i ambiciozne ciljeve u pogledu klimatskih promena. Munich Re planira da u svom investicionom portfoliju smanji emisije staklene bašte 25-29 odsto dok ne dostigne emisije ravne nuli do 2050. godine. To praktično znači da se menja strategija ulaganja ove kompanije te da se investira u one kompanije koje emituju manje gasova sa efektom staklene bašte.

Munich Re je ranije prestao da ulaže u kompanije koje ostvaruju više od 30 odsto zarade iz uglja ili vađenjem nafte iz naftnog peska. U skladu sa pomenutim ciljevima koje planiraju da dostignu do 2050. ulaganje u kompanije koje proizvode naftu će biti dalje smanjivano. Kompanija je čak prestala da osigurava nove termoelektrane na ugalj, nove rudnike uglja i rudnike naftnog peska.

Kompanija je uspela da smanji emicije CO2 po zaposlenom 44 odsto počevši od 2009. Novi plan predviđa smanjenje za dodatnih 12 odsto po zaposlenom. Već 2030. kompanija očekuje nula emisije CO2 iz svog poslovanja.

 

 

Related Posts